H Aνγκελα Μέρκελ παρενέβη στην υπόθεση φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη, ότι πολλοί άνθρωποι είναι «απογοητευμένοι» από τον Ούλι Χένες, «η Καγκελάριος ανήκει επίσης σε αυτούς».

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε την εκτίμηση της Μέρκελ προς τον πρόεδρο της Μπάγερν για την κοινωνική του δράση, όμως τώρα προστέθηκε «μία λυπηρή παράμετρος», καθώς η φοροδιαφυγή αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας ένα σοβαρό αδίκημα.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε η είδηση, ότι ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπάγερν Μονάχου είχε προχωρήσει σε αυτοκαταγγελία για φοροδιαφυγή ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης άσκησαν τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης έντονη κριτική στον Χένες.

Η Καγκελάριος συνεχίζει πάντως να θεωρεί αναγκαία τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία, ανέφερε ο Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «κάποια ημέρα θα έρθει μία τέτοια συμφωνία». Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική για την συμφωνία, που δεν επικυρώθηκε τελικά από την Κάτω Βουλή της χώρας, σε σχέση με την υπόθεση Χένες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Μάρτιν Κότχαους, με τη συγκεκριμένη συμφωνία «θα επιτυγχάναμε να πιάνουμε στο δίχτυ όχι μόνον μεμονωμένα ψάρια, αλλά ολόκληρο το κοπάδι».

Ο Χένες απείλησε με μηνύσεις ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετά την αποκάλυψη της αυτοκαταγγελίας του. «Θα αμυνθώ νομικά εναντίον των ακροτήτων σε ορισμένα ρεπορτάζ» δήλωσε στην εφημερίδα »Μίνχνερ Μέρκουρ» και υποστήριξε ότι «αυτό θα κοστίσει πολύ ακριβά».

Κατά τα άλλα δεν θέλησε να προχωρήσει σε περισσότερες δηλώσεις και αποκάλυψε ότι «θα αποτραβηχτώ για εβδομάδες στην ύπαιθρο, προτού πάρω θέση». Την Κυριακή είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του στο ΔΣ της Μπάγερν Μονάχου και είχε αποκαλύψει, ότι θα παρακολουθήσει στο γήπεδο τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην ομάδα του και την Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης.