«Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ευκολότερα από το Κουρδικό», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ».

«Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος Πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Για αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλει για το Κουρδικό», λέει ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη συνέντευξή του ότι το Κυπριακό δηλητηριάζει για δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημειώνει ότι « η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να παραβλέψει την Κύπρο». «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία βιώσιμη λύση».

«Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση», είπε στην εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός. «Τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη». λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο τούρκος Πρωθυπουργός «μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους» και προσθέτει ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, κ. Αναστασιάδης «είναι ένας λογικός πολιτικός», που παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα «μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής».

Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «τα προβλήματά μας στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο».

«Οι δύο χώρες συμφώνησαν, πριν από κάποιο διάστημα, να μεταβούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας», λέει και συνεχίζει ότι «δε γνωρίζω που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες που γίνονται. Ελπίζω να λυθεί το ταχύτερο δυνατό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από