Οχι στους αιφνιδιασμούς, είναι το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα ανεχθεί νέα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και εκβιαστικές αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα καμπανάκια της Ιπποκράτους προς την κυβέρνηση υποδηλώνουν και την έντονη αγωνία του κόμματος για τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου-σκούπας που θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΑΣΤΟΧΙΕΣ. Η Ιπποκράτους επαναφέρει συνεχώς την αναγκαιότητα για αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και επιμένει στην ολοκληρωμένη επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Εχοντας μιλήσει ήδη για «αρνητικά δείγματα» από μέρους της κυβέρνησης, π.χ. την αστοχία στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, δηλώσεις Χατζηδάκη για λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, σύσταση θέσεων αναπληρωτών, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αποκτήσει άμεσα πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, «για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Ο κ. Βενιζέλος με σημείωμά του προς τα στελέχη ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που αρχίζει. Μάλιστα, για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τους συνεργάτες του για να καθοριστούν η στάση του ΠΑΣΟΚ και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν πριν από την τελική διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου. Επίσης, αύριο θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Οργανο της Βουλής, με στόχο να εξετάσει και να προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως για παράδειγμα αρνήσεις βουλευτών να ψηφίσουν επιμέρους σημεία του πολυνομοσχεδίου, π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ειδοποιήσει για νέα κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, δηλαδή μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και λίγο προτού αρχίσει η συζήτησή του στη Βουλή, ώστε να απορροφηθούν εγκαίρως πιθανοί κραδασμοί.

Σε αυτό το κλίμα, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ συντηρούν τη διαφωνία τους για τη σύσταση έξι θέσεων αναπληρωτών και ενός υφυπουργού με απόφαση του Πρωθυπουργού «ερήμην του ΠΑΣΟΚ» και επισημαίνουν ότι τυχόν εστίαση της δημόσιας συζήτησης σε αυτή θα ευτελίσει την ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. «Το κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να «βολεύει» στελέχη, αλλά να είναι λιτό, λειτουργικό και αποτελεσματικό στον μέγιστο βαθμό», τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ έχοντας διαμηνύσει ήδη ότι δεν ενδιαφέρονται για διευθετήσεις και κατάληψη θέσεων αναπληρωτών.

Η συμμαχία με ΔΗΜΑΡ ξανά στο τραπέζι

Η Ιπποκράτους μπήκε στον πειρασμό να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι θα συμβάλει στην κατανόηση της ανάγκης να γίνουν ευρύτερα δεκτές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τις προοπτικές της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση – όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – για συμμαχία των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές αφού προηγουμένως η ΔΗΜΑΡ ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.