Η επανακαταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα «με κανέναν τρόπο» δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, που έδινε τη νίκη στον Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών Σάνδρα Ομπλίτας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ομπλίτας κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην τρέφει φρούδες ελπίδες για την επανακαταμέτρηση, η οποία με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα».

«Η εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα και όποιος δεν συμφωνεί με αυτά μπορεί να τα προσβάλει στα αρμόδια θεσμικά όργανα, δεν είναι δουλειά της επανακαταμέτρησης να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η ίδια.

Την περασμένη Πέμπτη, η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωση πως θα καταμετρηθεί το 100% των ψήφων στη νέα επανακαταμέτρηση, ελέγχοντας και το εναπομείναν ποσοστό καταμέτρησης, μετά την επαλήθευση του 54% των ηλεκτρονικών ψηφοδόχων, που είχε ελεγχθεί την προηγούμενη Δευτέρα έπειτα από τις διαμαρτυρίες του έτερου διεκδικητή της προεδρίας Ενρίκε Καπρίλες. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας είχαν ψηφίσει ηλεκτρονικά, όμως τα μηχανήματα αυτά έδιναν και απόδειξη της ψήφου που είχε κατατεθεί και αυτές οι αποδείξεις φυλάσσονται σε ειδικά κουτιά.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάτι που στόχο έχει να επαληθεύσει ότι το σύστημα λειτούργησε να μετατραπεί σε ένα είδος δημόσιας καταδίκης που επιδιώκει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Ομπλίτας.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Οκάρις, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, «η διαδικασία πρόκειται να είναι μακρά…κι ο κόσμος μας θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Μόλις πληροφορηθούμε τι έγινε την περασμένη Κυριακή θα μπούμε σε μία νέα φάση».

Η προσκείμενη στην κυβέρνηση Συνήγορος του Πολίτη Γκαμπριέλα Ραμίρες κατήγγειλε τους βανδαλισμούς εναντίον νοσοκομείων, που διέπραξαν οπαδοί της αντιπολίτευσης έπειτα από τη δήλωση της ηγεσίας της ότι αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της αντιπολίτευσης Ντέλσα Σολορσάνο 242 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την περασμένη Δευτέρα, με μόνη κατηγορία ότι κτυπούσαν ρυθμικά χύτρες και τηγάνια κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων της παράταξής τους.