Παράταση μέχρι τις 10 Μάιου αποφάσισε να δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές οικονομικές τους προσφορές στο διαγωνισμό του ομίλου ΔΕΠΑ. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την παράταση ζήτησαν οι ίδιοι οι επενδυτές, προκειμένου να μελετήσουν την σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ, μετά και από τις αλλαγές που έγιναν από το Ταμείο σε αυτήν, με έμφαση στο αν και πότε θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η λεγόμενη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.

Κυρίαρχη θέση στις αλλαγές κατέχει το αίτημα της ρωσικής εταιρείας Gazprom να απαλειφθεί από τη σύμβαση ο όρος σύμφωνα με τον οποίο η εγγυητική επιστολή που υποχρεούται να καταβάλει ο πλειοδότης, και η οποία ισούται με το 20% της δεσμευτικής του προσφοράς, θα καταπίπτει εφόσον δεν του κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Δύο φορές επισκέφθηκε την Αθήνα για το θέμα αυτό τον περασμένο Μάρτιο ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, πιέζοντας να απαλειφθεί ο συγκεκριμένος όρος, καθώς η ρωσική εταιρεία θεωρεί πολύ πιθανό η Κομισιόν να μπλοκάρει το διαγωνισμό, που σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η εγγυητική θα καταπέσει υπέρ του Δημοσίου.

Δεδομένου ότι η αρχική μη ενδεικτική προσφορά της Gazprom ήταν 900 εκ. ευρώ, εφόσον η δεσμευτική της προσφορά παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, το 20% ισούται με 180 εκατ. ευρώ.

Εκτός της εγγυητικής επιστολής, ένα άλλο θέμα που ρυθμίζει το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ το οποίο και δόθηκε στους ενδιαφερόμενους, αφορά απασχολούσε στα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ.

Παρέμβαση για το θέμα αυτό, προκειμένου τα χρέη να μην αποτελέσουν εμπόδιο προς την ομαλή πορεία της ιδιωτικοποίησης, φαίνεται να έκανε προ ημερών προς το ΤΑΙΠΕΔ και το Μέγαρο Μαξίμου.