«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ενήργησαν μόνοι τους», δήλωσε το Σάββατο στο CNN ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης Εντουαρντ Ντεβό.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι δύο αδελφοί είχαν στην κατοχή τους έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους από την Αστυνομία τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οπότε σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

«Είχαν τουλάχιστον έξι βόμβες», είπε ο Ντεβό, προσθέτοντας: «Βρήκαμε μια χύτρα ταχύτητας η οποία εξερράγη κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών».

Οπως διευκρίνισε, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο των αδελφών Τσαρνάεφ δύο αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οι φυγάδες δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Ντεβό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν «περισσότεροι από 200 πυροβολισμοί μέσα σε διάστημα 5-10 λεπτών».

Ο Αρχηγός αφηγήθηκε πώς ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ εμφανίστηκε μέσα στο σκοτάδι και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν: όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά, δύο-τρεις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν και να του περάσουν χειροπέδες, όμως ο μικρότερος αδελφός, που οδηγούσε μια μαύρη Μερσέντες, έκανε όπισθεν κινούμενος εναντίον τους.

«Ο ένας από τους αστυνομικούς φώναξε: «Προσοχή!». Οι αστυνομικοί σκορπίστηκαν και το αυτοκίνητο χτύπησε τον Ταμερλάν και τον παρέσυρε για αρκετά μέτρα».

Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλευεται ο δεύτερος ύποτος

Ο Ντεβό είπε ότι ο 26χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε επί τόπου, όμως ο θάνατός του ανακοινώθηκε μόνον αφού τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, στο ίδιο όπου νοσηλεύεται ο 19χρονος Τζοχάρ μετά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ «δεν είναι ακόμη σε θέση να επικοινωνήσει. Η κατάστασή της υγείας του είναι σοβαρή αλλά σταθερή».

«Ελπίζουμε να ζήσει, διότι έχουμε να του κάνουμε ένα εκατομμύριο ερωτήσεις» πρόσθεσε.

Τον θάλαμο του 19χρονου φρουρούν πάνοπλοι αστυνομικοί.

Η σύλληψη

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ έπεσε την Πέμπτη νεκρός από πυρά αστυνομικών. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, η Αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του.

«Τον πιάσαμε» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Βοστώνης, Τομ Μενίνο, αναφερόμενος στον δεύτερο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας στον ιστορικό Μαραθώνιο της πόλης, τον 19χρονο Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ύποπτος είχε εντοπιστεί στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης.

Η Αστυνομία της Βοστώνης ανάρτησε στο Twitter «Συνελήφθη! Το κυνήγι τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τελείωσε. Και η δικαιοσύνη θριάμβευσε».

Ο δεύτερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στον Τζοχάρ.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης Κάρμεν Ορτίζ είπε ότι ο νεαρός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, εάν το αποφασίσει ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ.

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στην πρύμνη ενός σκάφους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στην αυλή ενός σπιτιού σε προάστιο της Βοστώνης, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Προκόπιο, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μασαχουσέτης.

Οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον ύποπτο μετά από πληροφορία που έδωσε στην Αστυνομία ένας κάτοικος, ο οποίος παρατήρησε αίμα κοντά στο σκάφος.

Μήνυμα Ομπάμα

Λίγο μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο όπου έκανε δηλώσεις.

«Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε.

«Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πως σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, φαινόταν ιδιαίτερα μελαγχολικός και είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης, για την αντοχή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 176 ακόμα.

Μήνυμα Μπαράκ Ομπάμα

Πανηγυρίζουν στη Βοστώνη