Μία νέα πρόταση προς τη ΔΗΜΑΡ –μόνο που αυτήν τη φορά πέρασε στο ντούκου λόγω των εσωτερικών ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ –διατύπωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Η πρόταση αφορούσε πρωτίστως τη συμπόρευση των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές και συνοδεύτηκε από την παρότρυνση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς την Αγίου Κωνσταντίνου να συμπλεύσει με την Ιπποκράτους και στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της έκφραση. «Οποια πολιτική δύναμη στην Ελλάδα θέλει να ασχοληθεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, θεωρεί ότι εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την πλατφόρμα του, πρέπει να είναι μαζί μας εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Τα άλλα είναι τεχνητές διαιρέσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε και δεν δημιουργούν μία νέα δυναμική» είπε με νόημα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ. Είναι γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ενεργοποιήσει ένα πολιτικό χρονόμετρο το οποίο μετράει αντίστροφα 55 εβδομάδες ώς το τέλος της ελληνικής προεδρίας. Ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι ευρωεκλογές, οι οποίες εάν τελικώς διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές θα στείλουν σημαντικά πολιτικά μηνύματα.

Στην Ιπποκράτους χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική τη διασαφήνιση των προθέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Πρέπει να καταλάβουν ότι νομοτελειακά πρέπει να συνεργαστούμε» λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην αναγκαιότητα της πολιτικής σύγκλισης των δύο χώρων. Οπως επισημαίνουν η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2014 δεν θα έχει πολλές επιλογές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θα απορρίψουν τον Μπουτάρη, τον Καμίνη, τον Σγουρό;» διερωτώνται, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στον σχεδιασμό του για την Κεντροαριστερά είτε με τη ΔΗΜΑΡ είτε χωρίς αυτήν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα επιδιώξει τη συστράτευση με όσα κόμματα ή φορείς το επιθυμούν «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς». Αρα, η πρόταση για συνεργασία θα επεκταθεί ακόμη και στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου ή τη Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, αλλά και τις άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο. Το σενάριο, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, είναι ο επικεφαλής του κεντροαριστερού σχηματισμού να εκλεγεί με ανοιχτές διαδικασίες που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. «Υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 πρόσωπα που θα μπορούσαν να βγουν μπροστά. Θα μπορούσαν να είναι και από την ακαδημαϊκή κοινότητα» λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μία πλατφόρμα στην οποία θα συναινέσουν όλοι οι συμμετέχοντες.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Βεβαίως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει πάντα τις εθνικές εκλογές. «Ο χρόνος διενέργειας των εθνικών εκλογών θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό» σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι η επόμενη κυβέρνηση η απάντηση πρέπει να είναι «η ίδια», με τη διαφορά όμως ότι ο προοδευτικός της πόλος θα πρέπει να υπερισχύει του συντηρητικού της πόλου, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν μάλιστα ότι ο στόχος δεν είναι ανέφικτος και εξηγούν. Εάν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συνεργαστούν θα δημιουργηθεί στην κοινωνία ένα ρεύμα το οποίο θα καταγραφεί υπερβαίνοντας το άθροισμα των σημερινών ποσοστών των πολιτικών δυνάμεων.