Φυγή προς τα εμπρός, πηγαίνοντας λιγάκι… πίσω, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά το «δεξιόστροφο» σερί που κορυφώθηκε με την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» θα επιστρέψει στις κινηματικές του ρίζες με την επίσκεψη στην Πορτογαλία την επόμενη εβδομάδα. Κατεβαίνοντας στον δρόμο, με αφορμή την ετήσια διαδήλωση για την περίφημη επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων το 1974 –τότε που οι Πορτογάλοι έβαζαν γαρίφαλα στις κάννες των όπλων για να γιορτάσουν την πτώση της δικτατορίας του Σαλαζάρ -, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να υπενθυμίσει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν τα ζιγκ – ζαγκ της ηγεσίας, την κινηματική καταγωγή τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος. Και θα επιχειρήσει να αναθερμάνει τη σχέση με αυτά τα στρώματα, τόσο των μελών όσο και των στελεχών, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για «δεξιά» μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σύγκριση πάντα με τις ξεκάθαρες θέσεις που είχε διατυπώσει μέχρι τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Τα περί λάθους εκ παραδρομής σε ό,τι αφορά την «αναστολή» του Μνημονίου και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στους βουλευτές, καθώς και από κορυφαία στελέχη προς τα έξω (Βίτσας, Σκουρλέτης, Βούτσης, Παπαδημούλης) προς το παρόν αποσόβησαν το θερμό επεισόδιο μεταξύ πλειοψηφίας – μειοψηφίας. Και ανάγκασαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου να… ψάχνουν στα λεξικά για τη σημασία της λέξης! Μάλιστα, όπως έλεγε με χιούμορ ένα από τα στελέχη του κόμματος που πρόσκειται στη μειοψηφία, «σύμφωνα με τον Φυτράκη, η έννοια αναστολή σημαίνει ακύρωση ή διακοπή, όμως έχει και άλλη μία σημασία, αυτή του ότι διακόπτεις κάτι για να το συνεχίσεις μετά».

Το ίδιο στέλεχος, όμως, δεν κρύβει την ανησυχία του επειδή, όπως αναφέρει, με την α λα καρτ χρησιμοποίηση των λέξεων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για να περιγράψει τη βασική πολιτική γραμμή του κόμματος σε σχέση με το Μνημόνιο, επιτείνεται η σύγχυση και δημιουργούνται αμφιβολίες στον κόσμο. Η –έως πρότινος –καθαρή θέση του κόμματος περί κατάργησης του Μνημονίου «μ’ ένα άρθρο, μ’ έναν νόμο» έχει πλέον θολώσει, κι αυτό, όπως λέει το ίδιο στέλεχος, «πρέπει να διορθωθεί γιατί θα προκαλέσει ζημιά στην αξιοπιστία του κόμματος και θα το εξισώσει με τους άλλους».

Το τελικό ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που χωρίζουν την πλειοψηφία από τη μειοψηφία θα γίνει μετά το Πάσχα, με βασικό σταθμό τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Μαΐου για την έγκριση Καταστατικού και Θέσεων.

Ηδη οι Επιτροπές εργάζονται για τη διαμόρφωση αυτών των κειμένων, ενώ, αθόρυβα, εργάζεται και μία ακόμα Επιτροπή, η οποία δεν έχει ορίζοντα το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ που θα γίνει 11-14 Ιουλίου.

Πρόκειται για την Επιτροπή Προγράμματος, στην οποία –υπό την εποπτεία του Γιάννη Δραγασάκη –μετέχουν από την πλειοψηφία οι Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μηλιός και Γιάννης Μπαλάφας, ενώ από τη μειοψηφία ο Αλέκος Καλύβης. Η Επιτροπή Προγράμματος συντονίζει τις διάφορες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί ανά τομέα, ώστε κάποια στιγμή να παρουσιαστεί το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει ακόμα σημαντικά κενά.

Οι μεγάλες αντιπαραθέσεις, όμως, προς το παρόν κρύβονται επιμελώς στις βαρετές και μακρόσυρτες συνεδριάσεις των Επιτροπών Θέσεων και Καταστατικού. Μάλιστα, η πλευρά της μειοψηφίας (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Καλύβης, Νταβανέλλος, Θεωνάς, Σαπουνάς) ετοιμάζεται για διαπραγμάτευση λέξη προς λέξη σε ό,τι αφορά την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος.

Οι θέσεις σε όλα αυτά είναι εκ προοιμίου γνωστές: η μειοψηφία ζητά σκληρή διατύπωση για το ευρώ, λέει «όχι» σε «κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Κεντροαριστεροδεξιάς» και μιλάει για δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Ενώ η ηγετική ομάδα και η πλειοψηφία επιμένουν στο δόγμα «λύση εντός του ευρώ χωρίς Μνημόνιο», για δημιουργία ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου σε αντιμνημονιακή βάση, και μια κυβέρνηση-αστερισμό προσωπικοτήτων και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Οι συνιστώσες

Αυτό που φαίνεται να έχει κλείσει σιωπηλά χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι ένα από τα βασικά ζητήματα του Καταστατικού και αφορά την τύχη των συνιστωσών. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου φαίνεται πως αποδέχεται το αίτημα από πλευράς συνιστωσών ώστε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, η οποία θα έχει ορίζοντα το επόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και μετά την αυτοδιάλυσή τους.