Νέα στοιχεία στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ φέρνει στο φως η πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από έρευνα που διενήργησε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη, δημιουργήθηκε και τρίτο USB, ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η ύπαρξη μόνο δύο τέτοιων ψηφιακών αρχείων. Υπενθυμίζεται ότι το ένα στικάκι ήταν εκείνο που είχε δημιουργήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την αντιγραφή του αρχικού CD που είχε σταλεί από τις γαλλικές Αρχές και στη συνέχεια το παρέδωσε στον κ. Διώτη, ενώ το δεύτερο USB ήταν εκείνο που δημιούργησε ο κ. Διώτης με τα στοιχεία του πρώτου και το παρέδωσε –αφού, όπως είχε καταθέσει, κατέστρεψε το αρχικό –στον τότε υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Μάλιστα η αποκάλυψη της ύπαρξης τρίτου USB οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δημιούργησε τελικά δύο και όχι ένα αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που του είχε παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η πραγματογνωμοσύνη, το τρίτο στικάκι έμεινε στην κατοχή του χρήστη για τρεις μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ, δεν υπάρχουν στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του κ. Διώτη τα τρία αρχεία των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Κάτι που βουλευτές μέλη της Επιτροπής ερμήνευαν χθες ως απόδειξη ότι η διαγραφή των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών από την επίμαχη λίστα πραγματοποιήθηκε όταν το ηλεκτρονικό αρχείο βρισκόταν στην κατοχή του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΛΕΓΧΟΣ. Στο μεταξύ, στοιχεία για καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που «επαναπάτρισαν» τα κεφάλαιά τους, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχε προωθηθεί με τροπολογία επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου, ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε παραλάβει τη λίστα τον Σεπτέμβριο του 2010, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έδωσε παράταση σε σχετική ρύθμιση του προκατόχου του, Γιώργου Αλογοσκούφη, με την οποία δινόταν τρίμηνη διορία σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρουν στην Ελλάδα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Με αυτό τον τρόπο, η Προκαταρκτική Επιτροπή επιχειρεί να ελέγξει εάν κάποιοι από τους καταθέτες που «επαναπάτρισαν» κεφάλαια το εν λόγω χρονικό διάστημα είχαν προνομιακή ενημέρωση από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζουν μέλη της Επιτροπής, θα έδειχνε τυχόν αδίκημα του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι με τους χειρισμούς του το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε σημαντικά έσοδα.