«H κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς και των εργαζομένων, όσο και τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), σύμφωνα με την οποία οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του υπουργείου να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «μια τέτοια ρύθμιση δε θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε και στην απασχόληση, ούτε στην κοινωνία γενικότερα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων, συνεπικουρώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει ανάγει σε επιστήμη τις «ακούσιες» διαρροές στον τύπο, όποτε επιχειρεί να προωθήσει πρωτοβουλίες που εναντιώνονται στην κοινή λογική, στο δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανάλογη πρακτική διαρροών ακολουθεί το υπουργείο εκτός από το θέμα των Κυριακών και στην πρόταση ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της ανασυγκρότησης Συνεταιριστικών Τραπεζών και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, σε μία προσπάθεια επίλυσης του κρίσιμου για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων προβλήματος ρευστότητας».

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση των μκρομεσαίων και των εμπόρων, όπως σημειώνεται, θα αξιοποιηθεί: α) η σύνδεση των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες, β) η εμπειρία και οι δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και γ) η συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην υλοποίηση του προγράμματος Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, άνω των 2 δισ. ευρώ που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή με υποκατάσταση των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζομένων από άτυπα δίκτυα επιρροής είναι πολιτικά αντιδημοκρατική και κοινωνικά επικίνδυνη. Προφανώς και αποτελεί πρόβλημα, όταν η Πολιτεία δεν ακούει την κοινωνία, αλλά όταν φτάσουμε στο σημείο η κοινωνία να μην ακούει την Πολιτεία, τότε η πλήρης καταστροφή δεν θα είναι μακριά» καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.