Ενα βίντεο που εικονίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί βουλευτές και ανώτερους αξιωματούχους με καθαίρεση έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες που υποβόσκουν αρκετούς μήνες τώρα και θέλουν τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα της οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία. Σκηνές του βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Ιντερνετ λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης ομιλίας του Μεντβέντεφ στο Κοινοβούλιο για την οικονομία, δείχνουν τον Πούτιν να επιπλήττει ανώτερους αξιωματούχους επειδή δεν ακολουθούν τις εντολές του όσον αφορά το κοινωνικό πρόγραμμα και να τους πιέζει να αναλάβουν δραστικά μέτρα.

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι είτε εγώ δεν εργάζομαι αποτελεσματικά είτε εσείς κάνετε κακή δουλειά και θα πρέπει να παραιτηθείτε», ακούγεται να λέει ο ρώσος Πρόεδρος. «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τείνω προς το δεύτερο σενάριο», συνεχίζει με αμείλικτο ύφος. Μετά το πρωτοφανές κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πριν από 16 μήνες, ο ρώσος Πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ρώσων πολιτών. Μια δέσμευση όμως που, εάν η οικονομική επιβράδυνση συνεχιστεί με τους ρυθμούς των τελευταίων μηνών, δεν θα μπορέσει να στηρίξει η κυβέρνηση του Μεντβέντεφ.

Αν και ο Πούτιν ζήτησε να κλείσουν οι κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το βίντεο βρήκε τον δρόμο του προς τη δημοσιότητα –πιθανότατα σκοπίμως –μέσω της ιστοσελίδας Lifenews.ru, που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα γεράκια του Κρεμλίνου. Στενοί συνεργάτες από τη δεκαετία του ’90, όταν εργάζονταν στον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης, Πούτιν και Μεντβέντεφ βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.

Ο ρώσος Πρωθυπουργός από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης και ζήτησε την πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. «Ζούμε σε έναν δυναμικό, γρήγορα αναπτυσσόμενο κόσμο. Κάποιες φορές δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές», τόνισε ο 47χρονος πρώην πρόεδρος που ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού τον περασμένο Μάιο. «Από την άλλη, ζούμε σε μία κοινωνία που προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Ελπίζω λοιπόν πως αύριο η Ρωσία θα είναι μια χώρα δυνατή», πρόσθεσε, γνωρίζοντας πως η υποστήριξη του Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό του μέλλον. Επισήμως, πάντως, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά το σενάριο αποπομπής του Μεντβέντεφ.