Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα -που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- επέλεξε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του 80χρονου πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας στην εκλογική διαδικασία που αρχίζει την Πέμπτη στη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που είχε από νωρίς την Τετάρτη μιλήσει για «μια λύση κοινής αποδοχής» με την κεντροδεξιά.

Ο Μπερσάνι μετά τις ιταλικές εκλογές -τόσο στο προσκήνιο, όσο κυρίως στο παρασκήνιο- προσπαθούσε να επιτύχει έναν συμβιβασμό με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, με στόχο κατόπιν να σχηματιστεί ο ίδιος νέα κυβέρνηση.

«Η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι είναι αυτή που μπορεί να φέρει την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση. Είναι ένας άνθρωπος με διαύγεια και γενναιοδωρία, είναι ένας από τους θεμελιωτές της Κεντροαριστεράς», σημείωσε ο Μπερσάνι, παρουσιάζοντας τον διάδοχο του 88χρονου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε κληθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο το 2008 να αναλάβει την πρωθυπουργία -χωρίς επιτυχία- μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Ο Λαός της Ελευθερίας, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα υποστηρίξει και αυτό την υποψηφιότητα Μαρίνι για την ιταλική προεδρία, όπως έσπευσε να δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός και -υπό προυποθέσεις, άν δεν υπάρξουν δηλαδή σοβαρές διαρροές, ο Μαρίνι θα μπορούσε να καταφέρει να εκλεγεί και από την πρώτη ψηφοφορία, το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Ο Φράνκο Μαρίνι είναι ένα θετικό και σοβαρό άτομο και για μας η επιλογή του δεν συνιστά ήττα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του, έπειτα από διαβουλεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος ο Μαρίνι.

Η επιλογή όμως του Μαρίνι από τον Μπερσάνι, επαναφέρει τον κίνδυνο της διάσπασης στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς ο 38χρονος Δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο κύριος αντίπαλος του Μπερσάνι στους κόλπους του κόμματός του, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει τον Μαρίνι.

«Αντιτίθεμαι σε αυτήν την επιλογή. Οι κοινοβουλευτικοί μας δεν θα τον ψηφίσουν. Η επιλογή και υπερψήφιση του Μαρίνι θα ήταν αρνητική για την χώρα» είχε δηλώσει ο Ρέντσι στην έκδοση της εφημερίδας Λα Στάμπα στο Διαδίκτυο.

Νωρίτερα στη Ρώμη, ως πιθανότεροι υποψήφιοι φέρονταν ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο και ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έδειχναν ωστόσο βεβαιότητα για την επιλογή τον Μαρίνι.

«Πρόκειται για μια επιλογή του εξυπηρετεί εσωτερικές ανάγκες της πολιτικής, όχι της Ιταλίας. Ο Μαρίνι ήταν υποψήφιος το 1999, και δεν τα κατάφερε. Πόσα άλλαξαν από τότε; Και, εκτός αυτού, ας μην ξεχνάμε ότι δεν εξελέγη ούτε στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου», έσπευσε να σχολιάσει μετά την ανακοίνωση ο ισχυρός δήμαρχος της Φλωρεντίας.

Παράλληλα, και ο Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος της κεντροαριστεράς, για τον δήμο της Ρώμης έκανε γνωστό, μέσω Twitter, ότι «δεν πιστεύει πως ο Μαρίνι είναι σε θέση να εκπροσωπήσει την Ιταλία του σήμερα και του αύριο».

Ο υπεύθυνος μορφωτικών θεμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος Ματτέο Ορφίνι, από το Facebook, τόνισε ότι «ζήτησε από την ολομέλεια του κόμματος να συνεχισθεί η συζήτηση σχετικά με τις υποψηφιότητες, διότι ο Μαρίνι θα διχάσει την κεντροαριστερά».

Ο επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα, εκλογικός σύμμαχος του Μπερσάνι, είχε ζητήσει άλλωστε «να αποφευχθούν συμβιβασμοί με την κεντροδεξιά, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες για την χώρα».

Είναι σαφές ότι ο προβληματισμός και η αντιπαράθεση, στο εσωτερικό της κεντροαριστερής παράταξης, πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, με άγνωστες παρενέργειες, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η συμμαχία έφτασε να απειλείται από διάσπαση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε ότι το κίνημά του προτείνει επίσημα για την προεδρία της Δημοκρατίας, τον νομικό και πρώην υπεύθυνο της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων, Στέφανο Ροντοτά.

Ο Γκρίλο ζήτησε από την κεντροαριστερά να στηρίξει την υποψηφιότητα Ροντοτά, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS), αμέσως μετά την στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, πριν από δυο δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς με μηνύματα στο Διαδίκτυο, έσπευσε να εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας Ροντοτά, απορρίπτοντας τη σύμπραξη με την κεντροδεξιά. Και εδώ ο ρόλος του Ματέο Ρέντσι, θα είναι καθοριστικός.

Ετσι, δεν αποκλείεται -αν δεν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις το πρωί- μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών των Δημοκρατικών, να στηρίξουν, τελικώς, τον υποψήφιο του κινήματος «Πέντε Αστέρων», που θεωρείται μια θετική επιλογή, από σημαντικό ποσοστό των προοδευτικών ιταλών ψηφοφόρων.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, η δημοσιογράφος Μιλένα Γκαμπανελλι, την οποία είχαν επιλέξει τα μέλη του M5S με δημοψήφισμα στο Διαδίκτυο, είχε ανακοινώσει πως παρά την τιμή που της έγινε θα συνεχίσει να ασχολείται με την τηλεοπτική της εκπομπή έρευνας καθώς έτσι θεωρεί ότι μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο.