Η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις πιο σαγηνευτικές πρωτεύουσες του κόσμου θυμίζοντας μοιραία γυναίκα.

Όμορφη, μυστηριώδης, ελκυστική, δυνατή, προκαλεί ξεχωριστά συναισθήματα στον επισκέπτη. Λες και ξελόγιασε τον Ολυμπιακό, στο προημιτελικό της Τετάρτης, και έχασε με κάτω τα χέρια.

Πάντως έτσι και αλλιώς οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν πρόλαβαν να επισκεφτούν κάποιο μέρος, έστω και μια βόλτα για να χαλαρώσουν. Άλλωστε τα είχαν δει όλα τον περασμένο Μάιο στο δικό τους έπος, όταν στο «Σινάν Ερντεμ» είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης.

Τότε είχαν πάει κρουαζιέρα στο Βόσπορο, βόλτα στην πόλη, επίσκεψη στο Πατριαρχείο. Από το πρωί της Πέμπτης το μόνο που βλέπουν στην τουρκική πρωτεύουσα είναι το βίντεο του πρώτου αγώνα εδώ στην Τουρκία όπου ηττήθηκαν σχεδόν αμαχητί με 83-72 από την Εφές.

Δεδομένου ότι δεν την θέλουν παρέα, πίσω στην Αθήνα, οι παίκτες των Πρωταθλητών Ευρώπης θα κληθούν το βράδυ της Παρασκευής να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να μην…αποκοιμηθούν εκ νέου στην άμυνα.

«Φίλε δεν είναι εύκολο να κοιμήσεις μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Πάντως για μένα που λατρεύω την Ελλάδα, θα είναι ένα έξτρα κίνητρο να ξανανικήσουμε για να έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ και πάλι την αγαπημένη μου Αθήνα» μας είπε ο Τζαμόν Λούκας (ή Γκόρντον, ανάλογα με το πώς προτιμά να τον αποκαλούμε και να τον γράφουμε, αφού κάθε λίγο αλλάζει και γνώμη).

Μόλις είδε τους φίλους του από τον Ολυμπιακό να μπαίνουν στο γήπεδο για την προπόνηση, τους χαιρέτησε θερμά, ιδιαίτερα τον Τόμιτς, ενώ μετά έτρεξε στον φίλο του, τον φυσιοθεραπευτή του Ολυμπιακού (που τον γνώριζε και από το Μαρούσι) τον Μάρκο τον Τσαγκαρά για να ρωτήσει κάτι για το χέρι του.

Αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά του αθλητισμού. Αντίπαλοι παίκτες και προπονητές είναι μόνο για λίγα λεπτά μέσα στο παρκέ και εκτός αυτού είναι καλοί φίλοι.

«Σίγουρα πέρασα όμορφα σε αυτή την ομάδα που έφτασε τελικά να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης, φοβερό. Ξέρουν πώς να νικούν τέτοια παιχνίδια και πρέπει να βγάλουμε πολύ ενέργεια και την Παρασκευή. Είχα την τύχη να περιορίσω στο πρώτο παιχνίδι τον Παπανικολάου, μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη σε αυτή τη θέση.

Μα τι λέω, είναι ο κορυφαίος. Σε τέτοια ηλικία μάλιστα ; Δεν φέρνω στο μυαλό μου κάποιον καλύτερο. Σύντομα θα τον θαυμάζουμε στο ΝΒΑ που θεωρώ δεδομένο ότι θα πάει» συνέχισε ο Τζαμόν Λούκας, που μόλις είδε και τον Παπανικολάου να μπαίνει στο γήπεδο έτρεξε να τον αγκαλιάσει.

«Που είσαι παιχταρά μου. Ρώτα τώρα εδώ τους Έλληνες δημοσιογράφους τι τους έλεγα για σένα» του είπε με κολακευτική διάθεση και ο «Πάπ» χαμογελώντας τον πήρε λίγο πιο δίπλα για να τα πουν ιδιαιτέρως. Όμορφες στιγμές που δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι ο αθλητισμός ενώνει.

Την ίδια περίπου ώρα στο κέντρο του «Αμπντί Ιπεκτσί» και ενώ δεν είχε αρχίσει ακόμα η προπόνηση του Ολυμπιακού, ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε συνομιλία αρκετών λεπτών με τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο αρχηγός, προβληματίστηκε με την απόδοσή του την Τετάρτη (από τις κακές βραδιές του) αλλά και όλης της ομάδας και είχε κάτσει και μόνος του το πρωί να ξαναδεί το παιχνίδι.

«Δεν έχει φτάσει τυχαία σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο, όντας ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες με τόσους τίτλους και διακρίσεις. Πρώτος έκανε την αυτοκριτική του και πάντα ετοιμάζεται για το επόμενο παιχνίδι, μαθαίνοντας από τα λάθη του. Μιλήσαμε όπως κάνουμε με όλους τους παίκτες όπου μιλάμε ξεχωριστά.

»Βασικά συζητήσαμε πως πρέπει να προσεγγίσουμε τα παιχνίδι ομαδικά. Ο ίδιος είδε όλο το παιχνίδι μόνος του ξανά για να παρατηρήσει και την αντίδραση των αντιπάλων του πάνω του. Αποδεδειγμένα έχουμε πολύ καλούς παίκτες, ανεξάρτητα αν χάνουμε ή κερδίζουμε και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πάμε λοιπόν να δούμε με τη σωστή προσέγγιση το ματς για να τα καταφέρουμε. Αν πάλι όχι, έχουμε άλλο ένα παιχνίδι στην έδρα μας για να προκριθούμε» τόνισε ο κόουτς του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας για αυτή την κουβέντα και τον τρόπο με τον οποίο ο Σπανούλης αντιμετωπίζει κάθε αγώνα.

Όσο για το τι πρέπει να αλλάξει ο Ολυμπιακός για να τελειώσει τη σειρά στην Πόλη, ο Έλληνας τεχνικός ήταν σαφής:

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να αλλάξουμε είναι η προσέγγιση του αγώνα. Σε αυτά τα παιχνίδια που οι αλλαγές στην τακτική είναι ελάχιστες, αυτό που μετράει είναι το μυαλό των παικτών. Η πνευματική εργασία για να καταλάβουν ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που έχουν οδηγήσει την ομάδα μέχρι εδώ. Τα θετικά στοιχεία που αν τα εφαρμόσουμε και τώρα θα μας οδηγήσουν στο Λονδίνο. Παράλληλα πρέπει να δούμε και ποια είναι αυτά που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Τα μικρά πράγματα συνήθως είναι πολύ σημαντικά σε αυτούς τους αγώνες, όπως για παράδειγμα τα έξι επιθετικά ριμπάουντ που δώσαμε στο πρώτο δεκάλεπτο στην Εφές ή τα οκτώ λάθη που κάναμε στο πρώτο ημίχρονο.

Είχαμε δώσει μεγάλη έμφαση να μη γίνουν, αλλά δυστυχώς έγιναν. Για ψυχολογικούς λόγους σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και προσεκτικός. Αν έχουμε καλές επιλογές στην επίθεσή μας και αποτρέψουμε τον αιφνιδιασμό τους, θεωρώ ότι στο σετ παιχνίδι δεν μπορούν να μας νικήσουν» είπε με νόημα.

Η τραγική αστοχία των Τούρκων στην Αθήνα (3/34 τρίποντα στα δύο παιχνίδια) ήταν αφύσικη και στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι τους απάντησαν με 8/15, εξαιρετικό ποσοστό δηλαδή, πάνω από 50%, κάτι που είδε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας:

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό που έγινε στην Αθήνα να χάσουν δηλαδή τόσα πολλά σουτ δεν είναι νορμάλ. Μία ομάδα που έχει τον Φάρμαρ, τον Βούγιασιτς και τον Σαβάνοβιτς δεν είναι λογικό να σουτάρει με 6%. Από εκεί και πέρα εμείς θα έπρεπε να ήμασταν πιο πιεστικοί στην άμυνα και να μην τους δίνουμε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό για να πάρουν αυτοπεποίθηση.

Όμως όπως αποδεικνύεται συμβαίνει αυτό το φαινόμενο της αλλαγής συναισθημάτων όταν παίζεις με την ίδια ομάδα κοντινά παιχνίδια.

Όπως συνέβη και στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Που τον είχαμε νικήσει στο ματς πρωταθλήματος αλλά χάσαμε το κύπελλο παρά τα όσα πράγματα εκτός μπάσκετ έγιναν εκεί.

Πάντα πληγώνει μία ομάδα να μείνει πίσω με 2-0 νίκες και η Εφές είχε να αποδείξει πολλά. Μην ξεχνάμε ότι είναι μία ομάδα με τεράστιο μπάτζετ και ποιότητα. Ίσως στο μυαλό μας υπήρχε ένας εφησυχασμός που φάνηκε μέσα στο παιχνίδι» κατέληξε ο κόουτς των πρωταθλητών.

Από την πλευρά του ένα από τα μεγάλα αστέρια της Εφές, ο Τζόρνταν Φάρμαρ «ξύπνησε» την κατάλληλη στιγμή για τους γηπεδούχους και δεν έκρυψε τα συναισθήματά του:

«Βρισκόμασταν σε πολύ δύσκολη θέση και γνωρίζαμε πως η πραγματική μας εικόνα σαν ομάδα δεν ήταν αυτή που δείξαμε στην Αθήνα.

Αν χάναμε θα τελείωνε για μας η Ευρωλίγκα, ενώ τώρα που νικήσαμε πάμε πιο μακριά τη σειρά με την ελπίδα να ισοφαρίσουμε και να έχουμε μία τελευταία ευκαιρία και πάλι στην Ελλάδα να πετύχουμε τον αρχικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να πάμε στο Final 4» τόνισε ο Αμερικάνος που αποκάλυψε και το γιατί βρήκε το…χέρι του αυτός και οι συμπαίκτες του:

«Μας βοήθησε το κοινό μας και η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική, τόσο που μας παρέσυρε. Το βασικό κλειδί για τη νίκη μας ήταν η ευστοχία μας από μακρινή απόσταση κάτι το οποίο δεν καταφέραμε στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς. Αυτά τα σουτ μας έδωσαν αυτοπεποίθηση και φυσικά το γεγονός ότι προηγούμασταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πήρε από πάνω μας την πίεση που νιώθαμε.

Τα πήγαμε καλά στον τομέα των ριμπάουντ και καταφέραμε γενικά να επικρατήσουμε στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες».