Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, στο οποίο θα αποταμιεύονται ποσοστά από τα έσοδα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης ανέφερε ότι ενσωματώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στον υφιστάμενο λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ. «Το νομοσχέδιο γίνεται επί της αρχής αποδεκτό προκειμένου να ενσωματώνουμε τον όποιο μελλοντικό πόρο στον ήδη υπάρχοντα λογαριασμό (ΑΚΑΓΕ). Αν το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα δεν στηριχθεί από τον προϋπολογισμό, δεν θα μπορούμε να έχουμε τις συντάξεις που έχουμε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και δεσμεύτηκε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε το πιο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, ισοδύναμο με αυτό χωρών Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται ευκαιρία για «μια εθνική διακήρυξη, μια πράξη αναπτυξιακής προοπτικής, ενταγμένη στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα ξεπερνά τη μιζέρια Μνημονίου, και μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης άλλου τύπου». Πρόσθεσε, δε, πως «ό,τι κάνουμε σε σχέση με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απολύτως συμβατό με την επιθυμία να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία». Αναφερθείς μάλιστα στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι ακολουθείται το παράδειγμα της Νορβηγίας. «Με την πρότασή μας διαμορφώνουμε ένα εθνικό χαρτοφυλάκιο για τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, βάρος στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιθυμεί να ρίξει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση. Η συγκρότηση του άτυπου νέου οργάνου αποφασίστηκε μετά τα φαινόμενα ημιδιάλυσης που παρουσίασε το κόμμα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα: στη συζήτηση για την περίφημη τροπολογία με τα δάνεια των κομμάτων το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να εκπροσωπείται από τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο τις προσωπικές του απόψεις που έφεραν σε αμηχανία τους βουλευτές του Κινήματος.

ΘΑ ΔΙΝΕΙ «ΓΡΑΜΜΗ». Η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έγινε την Τρίτη το πρωί στη Βουλή παρουσία της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Μανιάτης, Ρήγας), των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Χρυσοχοΐδης, Χριστοφιλοπούλου), της εκπροσώπου Τύπου (Γεννηματά) και της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης). Συμφωνήθηκε να γίνεται κάθε Τρίτη στη Βουλή με στόχο να εξετάζονται όλα τα νομοσχέδια, οι τροπολογίες αλλά και η γραμμή που θα ακολουθεί το κόμμα χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα πολυγλωσσίας ή ασυνεννοησίας. Η Ομάδα Συντονισμού θα έχει την ευθύνη και για την παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς προβλέπεται να μοιράζονται τα έσοδα

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, από τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών) το 75% προβλέπεται ότι θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες.