Σε δύο δόσεις αντί των τριών που ισχύουν σήμερα, αλλά με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ, αντί του 40% της οφειλής σήμερα, θα πληρώνεται στο εξής ο ΦΠΑ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την κάλυψη των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακόμη νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει εντατικά από χθες το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει την προθεσμία της 29ης Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group (η ομάδα εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών), ώστε να αποφασιστεί εκεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. που εκκρεμεί από τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσει, στις 13 Μαΐου, η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η κυβέρνηση ελπίζει να δοθεί το πράσινο φως για τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ, που είναι η δόση του πρώτου τριμήνου. Με αυτά τα ποσά θα μπορέσουν να πληρωθούν δύο ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Μαΐου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Την αποσύνδεση της υποβολής από την καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει δήλωση ανά τρίμηνο στις 20 του μηνός, χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής του 40% του φόρου που υπάρχει σήμερα, καταβάλλοντας μόνο 10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, αντί να πληρώνει ο φορολογούμενος το υπόλοιπο σε τρεις δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καθιερώσει την πληρωμή σε δύο ισόποσες δόσεις. Στις δύο δόσεις έχουν ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Σημειώνεται ότι τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης προέβλεπαν κατάργηση των δόσεων, αλλά τελικά μετά τις αντιδράσεις επήλθε συμβιβασμός στις δύο δόσεις.

– Τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Ετσι θα χαρακτηρίζονται οι οφειλές όταν διαπιστωμένα ο οφειλέτης δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Αυτές θα μπαίνουν στο αρχείο και σε περίπτωση που θα εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον, θα ανασύρονται.

– Την αύξηση του ορίου οφειλών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε φορολογούμενους από τις 5.000 που είναι σήμερα στις 10.000 ευρώ.

– Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις. Οπως είναι γνωστό, θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα για περισσότερες δόσεις για όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Επίσης θα καθιερωθεί πάγια ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν στο εξής, με δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις.

– Τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών, έτσι ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες και να μην καταλήγουν όλες στα φορολογικά δικαστήρια.

– Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με όλες τις φορολογικές αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και των τελωνείων καθώς και αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

– Την μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% και την παράταση της είσπραξής του μέσω ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου.

– Τη ρύθμιση, με περίοδο χάριτος 4 ετών, των ενήμερων στεγαστικών δανείων νοικοκυριών που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος 20% από το 2010 και των οποίων το καθαρό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

– Σειρά μέτρων για περαιτέρω άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

– Τις ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την απόλυση 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθούνται στα πειθαρχικά συμβούλια, ώστε να λαμβάνονται γρηγορότερα οι αποφάσεις για τους επίορκους υπαλλήλους.

Εκκρεμούν επίσης άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τη δυνατότητα εξαγοράς χρόνου για τους υπαλλήλους που θα θελήσουν να βγουν στη σύνταξη.