Νευρική κρίση προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και έντονες αντιδράσεις στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του «Economist» ότι εάν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές «θα αναστείλει το Μνημόνιο».

Η τοποθέτηση ενόχλησε τη μειοψηφία, αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βλέπουν την ηγεσία να μετατοπίζεται σε πιο δεξιές, για τα δεδομένα του κόμματος, θέσεις. Η λέξη «αναστολή» έρχεται άλλωστε σε πλήρη αντίθεση με τις πιο σκληρές «ακύρωση», «καταγγελία», «κατάργηση» και «αντικατάσταση» του Μνημονίου, που επαναλάμβανε σταθερά μέχρι χθες ο κ. Τσίπρας.

Με τη διατύπωση αυτή ο επικεφαλής του κόμματος φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα εσωκομματικά, αναδεικνύοντας τη σφοδρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τον χειρισμό του Μνημονίου, ενώ προκάλεσε σύγχυση ως προς το ποια είναι τελικά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό.

Κι ενώ κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ερωτώμενο χθες εάν επρόκειτο για «λεκτικό ατύχημα» του κ. Τσίπρα, απαντούσε «φυσικά όχι, απλά ανάλογα με το ακροατήριο επιλέγεις και την εκφώνηση», η Κουμουνδούρου επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις της «αναστολής» μέσω κορυφαίων στελεχών της, όπως οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Σταθάκης.

Και οι δύο υποστήριξαν πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση θα καταργήσει το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί σκληρά τη δανειακή σύμβαση.

«ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ». Μάλιστα, η χαρακτηριστική φράση του κ. Παπαδημούλη (Real FM) ήταν πως «θέλουμε να στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας οριστικά, κι όχι προσωρινά, το Μνημόνιο». Οπως είπε, «δεν υπάρχει καμία αλλαγή γραμμής ως προς το θέμα του Μνημονίου και στο τι θα κάνουμε σε περίπτωση που είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Ο στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε την καταστροφική συνταγή του Μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, μέσα από την ακύρωσή του και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Νωρίτερα, όμως, είχε προηγηθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Σκάι), ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος φανερά ενοχλημένος προσπάθησε επίσης να κλείσει το θέμα, αποκαλύπτοντας και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό. «Δεν πρόκειται για νέα θέση. Ακύρωση είναι, κατάργηση των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και το λέμε απαξάπαντες, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κατεύθυνσή μας, είναι ο θεμελιακός όρος μιας νέας διακυβέρνησης», δήλωσε με έμφαση ο Π. Λαφαζάνης. Την ίδια ώρα ο διάλογος στα ενδότερα έπαιρνε φωτιά στο Διαδίκτυο, από αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη, τα οποία δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το «πού το πάει τελικά η ηγεσία» με το Μνημόνιο και «ποια είναι επιτέλους η καθαρή μας θέση» για αυτό.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Τα περί «αναστολής» δέχτηκαν δριμύτατη κριτική από την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας που επιδίδεται τελευταία με ιδιαίτερη θέρμη στα τυχερά παίγνια, αφού πριν από λίγες ημέρες εμφανιζόταν έτοιμος να παίξει την πατρίδα σε μια παρτίδα ζάρια στο όνομα της διαπραγμάτευσης, σήμερα θέτει σε εφαρμογή τη θεωρία της αναστολής του Μνημονίου (;) και λόγω εποχής μαδάει τη μαργαρίτα που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, του βγάζει ευρώ». Και πρόσθεσε: «Επειδή όμως υπάρχουν πολλές ακόμη μαργαρίτες, γνωρίζουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τι θα πιστεύει ο κ. Τσίπρας αύριο; Κατάργηση, σκίσιμο, ακύρωση, επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή; Ας μας πουν κι εμάς».

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τις «δυο γραμμές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη νέα θέση του κ. Τσίπρα για το Μνημόνιο –το οποίο, τελικά, δεν θα σκίσει, αλλά θα αναστείλει –και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης έσπευσε να τον αδειάσει, υπενθυμίζοντάς του ότι έχουν μιλήσει για ακύρωση… Τελικά, ποιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Λαφαζάνης;», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. Και η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι λύση δεν είναι καμία από τις ποικίλες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καταγγελία, η αναστολή, η παύση, το σκίσιμο, η αντικατάσταση, η ακύρωση των συμφωνιών της χώρας, αλλά μόνο ο συνδυασμός της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής με συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, που θα κάνουν εφικτή την οικονομική αποτελεσματικότητα και τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Αντεπίθεση

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν μπαράζ επιθέσεων, πηγές της Κουμουνδούρου προσπάθησαν να αντεπιτεθούν αποδίδοντας «στα γνωστά χαλκεία της ΝΔ, συνεπικουρούμενα και από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τη μεθοδευμένη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να παραπληροφορηθούν

οι πολίτες».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πιάνονται από μια λέξη, ενώ παραβλέπουν και το γενικό πνεύμα της ομιλίας και τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που διατυπώνονταισε αυτή».