Τα «τρελά» του ελληνικού φορολογικού συστήματος, με δεκάδες διατάξεις που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη, γκρίζες ζώνες που αφήνουν στο απυρόβλητο τους φοροφυγάδες και γηρασμένο προσωπικό που δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας, ακούστηκαν για ακόμη μία φορά στο συνέδριο για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης 9th Athens Tax Forum. «Πάνω από 1.200 σελίδες νομοθετημάτων, εγκυκλίων, διοικητικών πράξεων έχουν εκδοθεί μόνο στα 4 τελευταία χρόνια, με συνέπεια δύσκολα να μπορεί κάποιος να πει ανά πάσα στιγμή ποια διάταξη είναι ακριβώς σε ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κυριαζής, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.
«Σε ποσοστό 50% οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι ηλικίας 50 ετών και σε ποσοστό 26% ηλικίας 55 ετών», είπε ο Γιώργος Σαμοθράκης, ορκωτός ελεγκτής και πρόεδρος Audit Services, υπονοώντας πως δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, απαραίτητες για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
«Η προσπάθεια μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος υπονομεύεται από το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης, που είτε δεν μπορεί είτε δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το νέο οικονομικό μοντέλο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι ομιλητές περιέγραψαν ένα σύστημα όπου ο έλληνας φορολογούμενος παραμένει απροστάτευτος απέναντι σε πιθανές αυθαιρεσίες των φορολογικών Αρχών. Στον αντίποδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο φορολογούμενος εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φινλανδίας, όπου έχει θεσπιστεί η λεγόμενη «διακήρυξη δικαιωμάτων του φορολογουμένου».
υπο πιεση. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι ομιλητές και μια άλλη πτυχή του ελληνικού φορολογικού συστήματος, καθοριστική για να διεκδικήσει το δίκιο του ο έλληνας πολίτης. «Είναι καταπληκτική εμπειρία να συμμετέχει κανείς στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπάλληλοι λειτουργούν υπό τέτοιο ψυχολογικό καθεστώς εισπρακτικής πίεσης, που τους οδηγεί συχνά σε λανθασμένες αποφάσεις ακόμη και για τους συνεπείς φορολογούμενους», είπε ο κ. Κυριαζής.
Το τι θα πρέπει να κάνει μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση περιέγραψε ο Κρις Σάνγκερ, γενικός διευθυντής φορολογικής πολιτικής της Ernst & Young. «Η ελληνική φορολογική Αρχή του αύριο θα πρέπει να επιδεικνύει τέσσερα χαρακτηριστικά: διαφάνεια, αποτελεσματική εξέταση, ταχεία επίλυση διαφορών και, κυρίως, ακεραιότητα στις σχέσεις της», είπε χαρακτηριστικά.
Τις αδυναμίες και τα μεγάλα κενά του φορολογικού συστήματος παραδέχθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τόσο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης όσο και ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, που μίλησαν στο συνέδριο, αναφέρθηκαν σε αυτά και προανήγγειλαν αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η διασταύρωση των εισοδημάτων με όλες τις δαπάνες των φορολογουμένων, στα περιουσιακά τους στοιχεία και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι και η δημιουργία αρχείου τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτό κατά τον έλεγχο των φορολογουμένων.
Ελεγχοι σε οφσόρ. Στο πρόβλημα των οφσόρ, στην καταγραφή των ακινήτων τους και στους ελέγχους που έχουν ανατεθεί στο ΣΔΟΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Ο έλεγχος των εξωχώριων εταιρειών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου. Δόθηκε επίσης εντολή στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης (σ.σ.: μεταξύ των οποίων και «ΤΑ ΝΕΑ») για εξωχώριες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους με δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ηδη το ΣΔΟΕ, όπου ήταν δυνατόν, συγκεντρώνει πληροφορίες, για να προχωρήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων», είπε ο κ. Μαυραγάνης. Επισήμανε επίσης ότι μέσα στο 2013 δρομολογείται η δημιουργία εφαρμογής αρχείου τραπεζικών λογαριασμών για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Τον αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του σημερινού συστήματος παραδέχθηκε και ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, παραθέτοντας δίπλα σε κάθε προβληματικό τομέα και τα μέτρα θεραπείας του. Μίλησε για αναποτελεσματική δομή της φορολογικής διοίκησης, που επιδιώκεται να λυθεί με αξιολόγηση του προσωπικού, υιοθέτηση δεικτών απόδοσης, μείωση αριθμού των ΔΟΥ κ.λπ. Αναφέρθηκε στη διαφθορά και έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να μειωθούν οι συνδιαλλαγές. Ως προς την αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στάθηκε στον διαχωρισμό ανεπίδεκτων και επιδέξιμων προς είσπραξη. Τέλος, για το υψηλό ποσοστό μαύρης οικονομίας και τη φοροδιαφυγή παρέθεσε ως μέτρα αντιμετώπισης την υποχρεωτική πλέον ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, τις συνεχείς διασταυρώσεις κ.ά.

Γηρασμένο προσωπικό
«Σε ποσοστό 50% οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι ηλικίας 50 ετών και σε ποσοστό 26% ηλικίας 55 ετών» είπαν στο συνέδριο, υπονοώντας πως δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, απαραίτητες για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ