Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες μιας σπάνιας – σκελετωμένης πια – τίγρης που ζει τις τελευταίες της ώρες σε ένα άθλιο κλουβί ζωολογικού κήπου στην Ινδονησία.

Θα οδηγηθεί όπως όλα δείχνουν στην ευθανασία για να γλιτώσει από μία άγνωστη στομαχική διαταραχή που δεν της επιτρέπει εδώ και καιρό να χωνέψει την τροφή της.

Η σπάνια τίγρη της Σουμάτρας είναι 15χρονών και λέγεται Μέλανι. Γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο της Σουραμπάγια στην Ινδονησία και τα τελευταία πέντε χρόνια, υποφέρει από άγνωστης μορφής στομαχική διαταραχή.

Το ζώο είναι σκελετωμένο. Τα μάτια του έχουν βυθιστεί στις κόγχες τους και το βάρος της έχει φθάσει τα 60 κιλά. Θα μπορούσε να κρατηθεί στη ζωή αν ήταν τουλάχιστον 75.

«Νομίζω ότι πλέον η ευθανασία είναι η μοναδική επιλογή για να λυτρωθεί το ζώο από τα βάσανα του», ανέφερε ο Τόνι Σουμάμποβ, πρόεδρος της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων Ινδονησίας και ο οποίος επωμίστηκε την ευθύνη επίβλεψης του Κήπου, αφότου αυτός περιήλθε στον έλεγχο του κράτους το 2010.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ασθένεια του ζώου είναι απόρροια της κακής διαχείρισης του κήπου και της φτωχής διατροφής που λάμβανε το ζώο από την παιδική του ηλικία.

Η Μέλανι είναι μία από τις 10 τίγρεις της Σουμάτρας που απέμειναν στο Ζωολογικό Κήπο. Πρόκειται για ένα είδος τίγρης που βρίσκεται στο κατώφλι της εξαφάνισης. Πριν δύο εβδομάδες, μία ακόμη τίγρη της Σουμάτρας, ο Ρόζεκ που ήταν 13 χρονών, πέθανε από την ίδια ασθένεια που τον βασάνιζε για τέσσερα χρόνια.

Και οι δύο τίγρεις άρχισαν να χάνουν βάρος από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να χωνέψουν σωστά την τροφή τους και ο οργανισμός τους να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο Ανθάν Βαρσίτο, εκπρόσωπος του Ζωολογικού Κήπου της Σουραμπάγια, είπε ότι η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και εργαστηριακών ελέγχων στον κήπο, εμπόδισε τους κτηνιάτρους από το να μπορέσουν να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης υγείας του ζώου.

Οι τίγρεις της Σουμάτρας στη Σουραμπάγια μοιράζονται τα ίδια νοσηρά κελιά με 10 τίγρεις της Βεγγάλης. «Μοιάζουν υγιείς αλλά ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι μεγάλος», παρατηρεί ο Σουμάμποβ.

Ο Σερούλ Σαλέχ από την οργάνωση WWF εκφράζει την ελπίδα ότι τα τελευταία περιστατικά με τις τίγρεις θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση και τους υπευθύνους του κήπου να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν τη ζωή των μεγαλόσωμων θηλαστικών.

Ο συγκεκριμένος ζωολογικός, σύμφωνα με το Associated Press, φιλοξενούσε κάποτε μια από τις εντυπωσιακότερες «συλλογές» ζώων στην νοτιοανατολική Ασία.

Πριν από τρία χρόνια όμως, όταν άρχισαν να πεθαίνουν κάθε μήνα σχεδόν 25 από τα 4.000 ζώα που υπήρχαν εκεί, άρχισαν να διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις και κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων του Ζωολογικού Κήπου.