Η αέναη σύγκρουση δύο τεράστιων πλακών του φλοιού της Γης, της Αραβικής και της Ευρασιατικής, προκάλεσαν στις 16 Απριλίου ένα σφοδρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια και το επίκεντρό του ήταν 83 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κας στην οποία ζουν 70.000 άνθρωποι.

Ο φλοιός της Γης είναι διασπασμένος σε γιγαντιαίες πλάκες που καλύπτουν την επιφάνεια του πλανήτη όπως τα κομμάτια ενός παζλ.

Οι πλάκες συγκρούονται συνεχώς μεταξύ τους κινούμενες πάνω σε ένα ρευστό στρώμα στο εσωτερικό της Γης που λέγεται ασθενόσφαιρα. Έτσι προκαλούνται μεταξύ άλλων οι σεισμοί.

Η αραβική πλάκα ολισθαίνει βόρεια, βορειοανατολικά με ταχύτητα 37 χιλιοστά το χρόνο σε σχέση με τη μεγαλύτερη σε μέγεθος ευρασιατική πλάκα. Στο σημείο που οι δύο πλάκες συγκλίνουν, σε μια περιοχή που ονομάζεται ζώνη υποβύθισης Μάκραν, η αραβική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική .

Καθώς εισχωρεί μέσα στο μανδύα της Γης, όπου εν τέλει ρευστοποιείται, σεισμοί προκαλούνται βαθιά μέσα στη Γη κατά μήκος της περιοχής όπου οι δύο πλάκες συγκλίνουν.

Ο πρόσφατος σεισμός, προήλθε από βάθος 80 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία ενώ είναι γνωστό πως από αυτό το σημείο έχουν προκληθεί σεισμοί σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, 160 χιλιομέτρων.

Ο δορυφόρος της NASA, Terra, έλαβε την εικόνα της ευρύτερης περιοχής στην οποία προκλήθηκε ο σεισμός με το όργανο Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer.

Η γη απεικονίζεται με πράσινο και μπεζ χρώμα ενώ με πιο ανοικτό χρώμα σκιαγραφούνται περιοχές με μεγαλύτερα υψόμετρα.