Zήτημα κυβερνητικού ανασχηματισμού, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, συγκρότησης Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και ορισμού κανόνων στη λειτουργία της κυβέρνησης έβαλε και πάλι στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε μια κομματική συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η ένταση.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τα συλλογικά όργανα του κόμματος για την επιτευχθείσα συμφωνία, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις που βαρύνουν και την κυβερνητική πλευρά, τονίζοντας ότι η συμβολή του κόμματός του ήταν καθοριστική.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εστίασε στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε επισήμως τη συγκρότηση μιας άτυπης ομάδας που θα συντονίζει την κοινοβουλευτική δράση του κόμματος. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η εκπρόσωπος Τύπου και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η πρότασή του για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού δεν αφορά μόνο τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Οποια δύναμη της αντιπολίτευσης δεν θέλει, ας μη σηκώσει το γάντι αυτής της πρόσκλησης», ανέφερε δείχνοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο άλλωστε επέκρινε διότι «θεωρεί πως η κυβέρνηση γεννήθηκε με κρίση νομιμοποίησης».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άφησε αιχμές για στελέχη που έχουν προσωπική πολιτική ατζέντα και διακινούν απόψεις οι οποίες δεν πρεσβεύουν καν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

«αν μου τηλεφωνουσε…». Τα καρφιά Βενιζέλου στόχευσαν για πρώτη φορά και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας πως «αν μου είχε τηλεφωνήσει, θα τον συμβούλευα να μη στείλει υπόμνημα αλλά να παρουσιαστεί για να εκθέσει τις απόψεις μας». Στο κάδρο της κριτικής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε για το ίδιο ζήτημα και τον πρώην γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, για τον οποίο είπε –χωρίς να τον κατονομάσει –ότι «κάποιοι ήταν λαλίστατοι στα social media κι έβγαλαν ανακοινώσεις για τον Παπανδρέου και την Προανακριτική, όχι όμως για εμένα όταν έγιναν τα επεισόδια με τον Κασιδιάρη και την Κωνσταντοπούλου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή έκρηξης ανέφερε ότι «όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, κάποιοι ασχολούνταν με τη λίστα Λαγκάρντ πίσω από την πλάτη μου», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να παρουσιαστεί στην Προανακριτική λέγοντας «έπρεπε να δείξουμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Στο κάτω κάτω, εγώ αγωνίζομαι να αποκαλυφθεί η αλήθεια χωρίς να έχω πολιτική ευθύνη για την επιλογή των Παπακωνσταντίνου, Διώτη, Μπίκα. Το κάνω για την παράταξη και όχι για μένα», ξέσπασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ». Σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραπονέθηκε ότι τα στελέχη όχι μόνο δεν στηρίζουν την επίσημη γραμμή του κόμματος αλλά ορισμένες φορές χαράσσουν τη δική τους, προσωπική γραμμή. Τα υπονοούμενα δεν αφορούσαν μόνο τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία διαφώνησε σε όλα σε σχέση με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, με αιχμή τις απολύσεις στο Δημόσιο (μάλιστα κάποιοι βουλευτές σχολίαζαν αργότερα ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει έτσι), αλλά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στον αντίποδα εμφανίστηκε υπέρ της πώλησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις δηλώσεις περί δημόσιου πυλώνα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. «Δεν μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε όλα», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προηγουμένως είχε δεχθεί έντονη κριτική από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως τον περασμένο Ιούνιο το κόμμα δεν μπήκε στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. «Αυτοί που μιλούσαν για κυβερνητισμό ετοιμάζονται να ράψουν κοστούμια και ταγέρ», είπε δηκτικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στο στόχαστρο Βενιζέλου μπήκε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος φέρεται να παραπονέθηκε γιατί ως αρμόδιος εισηγητής δεν έχει ενημέρωση για θέματα υγείας από τον υπουργό. «Δεν είναι δυνατόν να λες ότι ο Λυκουρέντζος δεν θέλει να σε δει ή δεν σηκώνει το τηλέφωνο», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό μας»

Σε ό,τι αφοράτη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση,ο κ. Βενιζέλοςστην χθεσινή κομματική συνεδρίαση ήταν σαφής: «Εχουμε την ανάγκη αξιοποίησης όλου του στελεχικού μας δυναμικού.Τον Ιούνιο είχαμε κάνει μια επιλογή γιατί έπρεπε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότιτο ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό».