Λαβράκια προκύπτουν για άλλη μία φορά από τις 294 νέες υποθέσεις επιόρκων, οι οποίοι διώκονται ήδη ποινικά για σοβαρά παραπτώματα. Εκπαιδευτικοί και γιατροί που ασελγούν, υπάλληλοι οι οποίοι προέβησαν σε υπεξαίρεση χρημάτων καθώς και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή και σε σύσταση συμμορίας βρίσκονται στον κατάλογο των υπαλλήλων που παρά τις κατηγορίες χτυπούν ακόμη καθημερινά κάρτα στο Δημόσιο.

Ο κατάλογος των υποθέσεων στάλθηκε χθες από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να οδηγηθούν σε αργία οι επίορκοι υπάλληλοι.

Από τις 294 υποθέσεις οι 229 αφορούν υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, κυρίως σε δήμους, εφορίες, νοσοκομεία κ.α., και θα τεθούν στην κρίση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Οι υπόλοιπες 65 είναι περιπτώσεις ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων, όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες και πανεπιστημιακοί, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς διέπονται από άλλες πειθαρχικές διαδικασίες.

Σε μεγάλο βαθμό τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται οι υπάλληλοι είναι απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος, ενώ περιλαμβάνονται και υποθέσεις που αφορούν αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός της υπηρεσίας.

Σύνηθες παράπτωμα συνιστούν επίσης «οι ψευδείς βεβαιώσεις με σκοπό προσπορισμό οφέλους». Σε αυτή την κατηγορία η λίστα του Γενικού Επιθεωρητή περιλαμβάνει 24 περιπτώσεις, εκ των οποίων μάλιστα οι πέντε συνιστούν κακουργηματικές πράξεις καθώς το ποσό που ζημίωσαν το Δημόσιο υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος.

Εμφαση πάντως δίνεται από τον κ. Ρακιντζή ώστε για τις υποθέσεις αυτές να μην προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), οι οποίες συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα, και να πάνε σε πειθαρχικό έλεγχο δεδομένου ότι τα πραγματικά περιστατικά προκύπτουν από το κατηγορητήριο της ποινικής διαδικασίας.

Οι νέες υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 1.900 υπαλλήλων με βαριά παραπτώματα, οι οποίοι έχουν διωχθεί ήδη ποινικά και θα αποτελέσουν μία από τις βασικές δεξαμενές για απομάκρυνση προσωπικού από το Δημόσιο.