Σοκ και δέος προκάλεσαν στον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν οι εικόνες από την παράνομη χωματερή της Τρίπολης, για την οποία εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το κλείσιμό της.

Μετά την επίσκεψή του στην περιοχή περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ήρθε προ εβδομάδων μία επιστολή-χαστούκι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται μάλιστα από το γεγονός ότι ο κ. Χαν έστειλε τη σχετική επιστολή απευθείας στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. «Ολα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Σγουρός προσθέτοντας: «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μία φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής».

Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονται οι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων οι 78 είναι ακόμη ενεργές και οι 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί για αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήδη από το 2003.

«Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Χαν.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων», υπογραμμίζει.

«Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις», επισημαίνει ο επίτροπος σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013.

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου και ο περιφερειάρχης Αττικής τονίζει την ανάγκη να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα τέσσερα νέα ολοκληρωμένα εργοστάσια διαχείρισης, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει. Παράλληλα προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και για την αποκατάσταση των 11 ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούσαν στο Λεκανοπέδιο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

«Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει εξέχουσα σημασία η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση να μετατραπεί σε έναν ορθό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Χαν.

Η κρισιμότητα του θέματος έχει γίνει πάντως σαφής στο Μαξίμου και είναι ενδεικτικό ότι για τον λόγο αυτόν προ ημερών ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Κυριάκο Βιρβιδάκη ρόλο συντονιστή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος είναι να τρέξουν τα προγράμματα κλεισίματος των παράνομων χωματερών και υλοποίησης των σύγχρονων έργων υποδομών για να αποφευχθούν και τα πρόστιμα.