Με τσουχτερά πρόστιμα και απώλεια κοινοτικών πόρων βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα εξαιτίας των σκουπιδιών. Μετά και τη νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο έως και 28 εκατ. ευρώ, καθώς και επιπλέον 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομες χωματερές.

Απειλή προστίμου υπάρχει, όμως, και για την ταφή απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ χωρίς να προηγηθεί επεξεργασία τους. Σε αυτή την περίπτωση τα πρόστιμα ενδέχεται να ξεκινούν από 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την προειδοποίηση προς τη χώρα, από το 2014 θα επιβάλλεται πρόστιμο 35 ευρώ για κάθε τόνο που θα θάβεται χωρίς επεξεργασία. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ ανά έτος μετά το τέλος του 2014 και μπορεί να φτάσει τελικώς μέχρι και τα 60 ευρώ συνολικά για κάθε τόνο ανεπεξέργαστων απορριμμάτων που καταλήγει σε ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, κινδυνεύουν να απενταχθούν έργα υποδομών από τη συγχρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια. «Είναι αδιανόητο να διατρέχετε κίνδυνο απώλειας των κοινοτικών πόρων, που έχουν διατεθεί στη χώρα» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Χαν και αναφέρει πως έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.