Μέσα σε κλίμα αναταραχής, που το έχουν πυροδοτήσει το πρόσφατο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας αλλά και η παρατεταμένη οικονομική κρίση –η οποία έχει επηρεάσει και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων –διεξάγονται σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Δικαίωμα να πάρουν μέρος έχουν περίπου 250.000 φοιτητές.

Το ήδη οξυμένο κλίμα επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα με επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο ΤΕΙ Πάτρας. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία των φετινών εκλογών είναι αν και κατά πόσο θα εξελιχθούν σε μία αναμέτρηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και αν η εκλογική άνοδος του κόμματος της Κουμουνδούρου στις περυσινές εκλογές θα μεταφερθεί και στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΠ έχει για χρόνια την πρωτοκαθεδρία στα πανεπιστήμια και πέρυσι αναδείχθηκε πρώτη παράταξη για 26η φορά. Αντίθετα, στις περυσινές εκλογές η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ), μολονότι είχε αυξήσει τη δύναμή της, ήταν στην 5η θέση.

Το πρόγραμμα της ΔΑΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά της η Νεολαία Συνασπισμού τονίζει πως οι φοιτητικές εκλογές «πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα κορυφαίου πολιτικού γεγονότος, δεδομένου ότι συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να εφαρμόσει την πιο αντιδραστική και βαθύτατα αντικοινωνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 35 χρόνων». Και προσθέτει ότι το σχέδιο «Αθηνά» ως πρακτική εφαρμογή τουΜνημονίου στην Εκπαίδευση απειλεί να καταργήσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής μόρφωσης.

Από τα ερωτηματικά των φετινών εκλογών είναι πού θα κινηθούν τα ποσοστά της παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ), που από πέρυσι είχαν σημειώσει πτώση.

«Πρωτάκι» θα είναι η ΔΗΜΑΡ, αφού παράταξή της θα κατέβει στις εκλογές για πρώτη φορά σε αρκετά πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, οι απόψεις της δεν έχουν βρει αποδοχή μέσα στους χώρους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Εως χθες δεν αναμενόταν να επιχειρήσει κάθοδο στις εκλογές με ψηφοδέλτιο.