Πρωταθλήτρια στα κρούσματα νόθευσης μοσχαρίσιου κρέατος με αλογίσιο είναι μέχρι στιγμής η Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη στη λίστα των εξαπατημένων καταναλωτών, καθώς από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί έχει διαπιστωθεί ότι το 12,5% των δειγμάτων που μπήκαν στο μικροσκόπιο βρέθηκε θετικό στο τεστ DNA για κρέας αλόγου.  Σύμφωνα με τις επίσημες χθεσινές ανακοινώσεις, από τους 353 δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Γαλλία διαπιστώθηκε ότι σε 47 περιπτώσεις τα τρόφιμα έφεραν παραπλανητικές ετικέτες, αποκρύπτοντας ότι το κύριο συστατικό τους ήταν αλογίσιο κρέας.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από τους 288 ελέγχους τα 36 δείγματα βγήκαν θετικά. Από ό,τι φαίνεται, στη «μαύρη λίστα» του πρόσφατου διατροφικού σκανδάλου ακολουθούν η Λετονία, η Δανία και η Εσθονία, όπου ένα στα δέκα δείγματα ήταν ένοχα.  

Αντίθετα στη Γερμανία, βρέθηκαν μόλις 29 τρόφιμα με κρέας αλόγου έπειτα από έρευνα 867 ύποπτων προϊόντων.

Εκπρόσωποι του τομέα της παραγωγής τροφίμων υπογραμμίζουν ότι στο σύνολο της Ευρώπης μόλις το 5% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ DNA για κρέας αλόγου – ποσοστό που δείχνει ότι η απάτη δεν έπληξε όλες της χώρες στον ίδιο βαθμό -, παραδέχονται ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει πληγεί. Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά τα έτη 2011 και 2012 οι ποσότητες κρέατος αλόγου που διακινήθηκαν νόμιμα στη χώρα ανήλθαν στους 111 τόνους. Οι παρτίδες αυτές ακολούθησαν τη νόμιμη οδό, καθώς το αλογίσιο κρέας αποτελεί γαστρονομική επιλογή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.