Είναι ο ήρωας που αναδείχτηκε «νικητής» στο φονικό τέλος του μαραθωνίου της Βοστώνης. Eνας 52χρονος μετανάστης από την Κόστα Ρίκα, πατέρας δύο νεκρών παιδιών που βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από την έκρηξη της πρώτης βόμβας. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος, που δεν δίστασε στιγμή μετά το σοκ της έκρηξης, και όρμησε πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα για αν σώσει όσους ανθρώπους έβλεπε να αιμορραγούν στο δρόμο.

Το όνομά του είναι Κάρλος Αρρεντόντο και το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα το δέχτηκε το 2004: Ο γιος του, Αλεξάντερ, που υπηρετούσε στους πεζοναύτες, σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004 από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή. Στο άκουσμα της είδησης του χαμού του γιου του, ο Κάρλος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μέσα στο αυτοκίνητό του. Τον έσωσαν.

Και χθες, Δευτέρα, βρισκόταν στη γραμμή τερματισμού, έτοιμος να συγχαρεί έναν δρομέα που έτρεχε στη μνήμη του γιου του. Ο Κάρλος, από τότε, είχε χριστεί «στρατιώτης της ειρήνης». Γύριζε με ένα φορτηγό τις ΗΠΑ, μουρμουρίζοντας τον χαμό του παιδιού του, ζητώντας να σταματήσει κάθε είδους αιματοχυσία.

Και τότε ακούστηκε η πρώτη έκρηξη. Οι φακοί των φωτογράφων «έπιασαν» τον 52χρονο άνδρα να σκίζει τα ρούχα του προσπαθώντας να φτιάξει επιδέσμους για να σταματήσει το αίμα ακρωτηριασμένων ανθρώπων.

Τον είδαν να κρατά μια αιματοβαμμένη αμερικανική σημαία, να φωνάζει σε έναν ηλικιωμένο άνδρα που είχε χάσει το πόδι του, «μείνε μαζί μου, μείνε μαζί μου».

Ο Κάρλος, δεν μπόρεσε να πείσει και τον δεύτερο γιο του τον Μπράιαν να κάνει το ίδιο. Πριν δύο χρόνια, ο 24χρονος Μπράιαν, που ποτέ δεν άντεξε τον χαμό του αδερφού του στο Ιράκ, αυτοκτόνησε.

Όλοι είδαν τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία του Κάρλος με τα μακριά μαύρα μαλλιά να πηδάει πάνω από πεσμένα σώματα για να βοηθήσει όποιον έβλεπε ότι είχε μεγαλύτερη ανάγκη.

Τα εγκαύματα στο σώμα του Κάρλος φάνηκαν αμέσως όταν προσπάθησε να κάνει με τα ρούχα του αυτοσχέδιους επιδέσμους. Για τα παιδιά του, στο τέλος, ίσως να μην ήταν στο χέρι του να κάνει πολλά.

Χθες όμως, κατάφερε να σώσει αρκετούς, παίρνοντας εκδίκηση από τη μοίρα. Κάθε τραγωδία αναδεικνύει έναν ήρωα.