Μπορεί η ισχυρότερη γυναίκα στον πλανήτη να βρίζει όταν δεν της πετυχαίνουν τα σχέδια, π.χ. για την κρίση στην ευρωζώνη; Βεβαίως. Βρίζει, και μάλιστα η συχνότερη βρισιά που χρησιμοποιεί είναι «σκατά». Η Ανγκελα Μέρκελ είχε φροντίσει με μεγάλη επιμέλεια να κρατήσει για τον εαυτό της τις προσωπικές στιγμές όχι μόνο στην ιδιωτική της ζωή αλλά και στην άσκηση των καθηκόντων της. Τώρα, οι στιγμές αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια με ένα βιβλίο, συγγραφέας του οποίου είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Μπιλντ» Νίκολας Μπλόμε. Ο τίτλος είναι «Ανγκελα Μέρκελ: η μαέστρος του δισταγμού».

Η Μέρκελ έχει αναγάγει τη διστακτικότητα σε πολιτική τέχνη, διαπιστώνει ο συγγραφέας. Η βασική διαφορά από τα άλλα βιβλία που έχουν γραφεί για τη Μέρκελ είναι ότι παρουσιάζει μια άγνωστη μέχρι τώρα πτυχή της με πολλές πληροφορίες από την ιδιωτική της σφαίρα. Ο Μπλόμε, ως αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ευρώπη, συνοδεύει χρόνια τώρα την Καγκελάριο Μέρκελ δημοσιογραφικά, έχει στενές σχέσεις με το περιβάλλον της, οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Καγκελαρία και στα κεντρικά της «Μπιλντ» κατά την περίοδο της Μέρκελ λειτουργούν άψογα. Και το βασικό του συμπέρασμα είναι ότι «η Ανγκελα Μέρκελ είναι ένας κανονικός, κανονικότατος άνθρωπος». Αγαπάει τα λουλούδια, φυτεύει πατάτες, σερβίρει ή ίδια το πρωινό για τον άντρα της. Η σπεσιαλιτέ της στο μαγείρεμα είναι βοδινό ρολό, ενώ για επιδόρπιο προτιμά φρούτα ή τυρί. Ενδιαφέρεται πραγματικά για το ποδόσφαιρο και όχι για τους τύπους, πίνει ευχαρίστως άσπρο κρασί και αντέχει στο αλκοόλ. Σε στενό κύκλο μπορεί να μιμείται πολύ καλά τους πολιτικούς της αντιπάλους, από τον Βεστερβέλε μέχρι τον Μπερλουσκόνι.

Ο τρόπος με τον οποίο η Μέρκελ χρησιμοποιεί τη διστακτικότητα για να επιβάλει τελικά τη θέση της φάνηκε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και της ευρωκρίσης. Αλλά η ερμηνεία του Μπλόμε είναι ότι η διστακτικότητα αυτή δεν οφείλεται σε οπορτουνισμό, αλλά στον χαρακτήρα της Μέρκελ. Ο συγγραφέας περιγράφει με έντονη κριτική διάθεση τα πισωγυρίσματα της Καγκελαρίου στη διαχείριση της ευρωκρίσης, αλλά της αναγνωρίζει και μια μεγάλη επιτυχία. «Αυτή έφερε τη Γερμανία στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία της η Γερμανία βγήκε από τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα κρίση», λέει για την τακτική «βήμα προς βήμα» που είναι το βασικό σύνθημα της Καγκελαρίου.

Το βιβλίο του Νίκολας Μπλόμε τάραξε ήδη την πολιτική σκηνή στη Γερμανία, αλλά για έναν άλλο λόγο. Στο βιβλίο αναφέρει το σενάριο ότι η Μέρκελ, αφού νικήσει στις εκλογές του φθινοπώρου, θα παραιτηθεί στα μέσα της θητείας της, το 2015. Την Κυριακή το βράδυ, μάλιστα, ήταν καλεσμένος στο δημοφιλές τοκ σόου του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD «Γκίντερ Γιάουχ», όπου ο οικοδεσπότης του είχε ετοιμάσει και το πρωτοσέλιδο της «Μπιλντ» για την παραίτηση της Μέρκελ…

Για τους σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, το σενάριο της παραίτησης Μέρκελ ήταν ουρανοκατέβατη βοήθεια τη στιγμή που ο υποψήφιός τους Πέερ Στάινμπρουκ δεν πάει καθόλου καλά στις δημοσκοπήσεις. «Με τις διαμάχες στον κεντροδεξιό συνασπισμό και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, είναι ευνόητο η Ανγκελα Μέρκελ να μην έχει διάθεση πλέον για την Καγκελαρία», είπε η γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες. Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τη διαψεύσει. «Η Καγκελάριος θα κατεβεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και φυσικά θα εξαντλήσει ολόκληρη την τετραετία», διαβεβαίωσε χθες ο Στέφαν Ζάιμπερτ. Αυτό φαίνεται μάλλον πιο κοντά στις πραγματικές διαθέσεις της Μέρκελ, ενώ το σενάριο περί παραίτησης μοιάζει μάλλον με διαφημιστικό τρικ για το βιβλίο.