Αναβολή για τις 6 Μαΐου πήρε η πολυαναμενόμενη δίκη της 38χρονης Μπεάτε Τσέπε που κατηγορείται για τη συμμετοχή της στις ρατσιστικές δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μίας αστυνομικού, από πυρήνα νεοναζιστών.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει την Τετάρτη στο Μόναχο, όμως το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της με επιχείρημα τη διευθέτηση των εκατοντάδων διαπιστεύσεων του Τύπου, έπειτα από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες για τον τρόπο επιλογής των μέσων ενημέρωσης που θα καλύψουν την πολύκροτη δίκη—κατά χρονική προτεραιότητα, με βάση την υποβολή αιτήσεων.

Η αναβολή προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων που επιπρόσθετα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δυσβάσταχτα έξοδα για την παραμονή τους στο Μόναχο.

Οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων αλλά και ένα τοπικό κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψαν την αναβολή της δίκης ως «σκληρή απόφαση για τις κατά βάση χαμηλού εισοδήματος μέλη των οικογενειών τους, τα οποία αναγκάζονται να απουσιάσουν από την εργασία τους, να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια και να πληρώνουν ξενοδοχεία στο Μόναχο».

Ο Γκαμζέ Κουμπασίκ, του οποίου ο πατέρας Μεχμέτ βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό το 2006, μιλώντας στην εφημερίδα των τουρκικής καταγωγής μεταναστών «Ρουρ Ναχρίχτουνγκ» χαρακτήρισε την αναβολή «χαστούκι στο πρόσωπο» των θυμάτων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας (πρωτεύουσας της οποίας είναι το Μόναχο) Μπεάτε Μερκ ανακοίνωσε την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης «να λάβουν οικονομική αποζημίωση γι’ αυτά τα έξοδα». «Η αναβολή σημαίνει επιπλέον πίεση για πολλά από τα θύματα αυτά», παραδέχτηκε η ίδια.

Πολλοί από όσους θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας είναι συγγενείς των 10 θυμάτων της νεοναζιστικής ομάδας. Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν τελικά και στους 70 ανθρώπους που κλήθηκαν στη δίκη από την πολιτική αγωγή.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ