Με προσωρινό ή και μόνιμο αποκλεισμό από την Euroleague απειλείται ο Παναθηναϊκός αν επαναληφθούν συμπεριφορές και δηλώσεις σαν εκείνες του προέδρου της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλου ύστερα από τον πρώτο προημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα την περασμένη Τρίτη.

Αυτό ουσιαστικά αναφέρει η διοργανώτρια αρχή με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη και με την οποία γνωστοποιεί την επιβολή προστίμου 150.000 ευρώ στον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, μετά το 1-0 των Καταλανών, αλλά προφανώς και για την επίσκεψη του στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Θυμίζουμε οτι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε κάνει έντονα παράπονα στους τρεις διαιτητές (Μπελόσεβιτς, Σαχίν, Μπισάν), ενώ κατόπιν σε δηλώσεις του ζητούσε να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του υπευθύνου διαιτησίας της Ευρωλίγκα, Κώστα Ρήγα. Τις δηλώσεις αυτές, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ομάδας τις είχε χρεώσει στα ΜΜΕ όμως αυτό δεν έπεισε τους παράγοντες της διοργανώτριας αρχής. Κάτι που επισημαίνεται άλλωστε και στη σημερινή ανακοίνωση καθώς τονίζεται πως ο κ.Γιαννακόπουλος «δεν έκανε καμία προσπάθεια να ανακατασκευάσει με κάποιο τρόπο τις κατηγορίες του, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερη ζημιά» στο προφίλ του οργανισμού της Ευρωλίγκας.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση υπογραμμίζει την εγγύηση που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός για την ομαλή διεξαγωγή των προημιτελικών με την Μπαρτσελόνα, ενώ η Ευρωλίγκα έχει στείλει στην Αθήνα άνθρωπο της προκειμένου να παρακολουθήσει και να σχηματίσει άποψη για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει απόψε και το βράδυ της Πέμπτης.

Αναλυτικά η απόφαση και το σκεπτικό της Ευρωλίγκας

«Η ανεξάρτητη δικαστική αρχή της Ευρωλίγκα, την Τρίτη, υπέβαλε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στον πρόεδρο της Κ.Α.Ε Παναθηναϊκός για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, μετά το τέλος του πρώτου αγώνα της προημιτελικής σειράς μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα, την Τρίτη, 9/4. Ο λόγος της τιμωρίας ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ.Γιαννακόπουλου, για έλλειψη αμεροληψίας από πλευράς της διοργανώτριας αρχής και μάλιστα δημοσιεύθηκαν σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσβάλλοντας το προφίλ του οργανισμού της Ευρωλίγκας. Η ανεξάρτητη δικαστική αρχή θεωρεί πως ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποβάθμισε την αξία του αθλήματος, της ευγενούς άμιλλας και δεν σεβάστηκε τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στην διοργάνωση, ενώ μάλιστα δεν έκανε και καμία προσπάθεια να ανακατασκευάσει με κάποιο τρόπο τις κατηγορίες του, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Στην απόφασή της, η ανεξάρτητη δικαστική αρχή σημείωσε επίσης την επανειλημμένη διάπραξη διαφόρων παραβάσεων των καταστατικών της Ευρωλίγκας, από τον Παναθηναϊκό, παρά τις προειδοποιήσεις και των προστίμων που του είχαν επιβληθεί. Ο δικαστής ισχυρίστηκε πως αν επαναληφθούν ξανά τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής και άλλων τιμωριών πέρα από τα πρόστιμα, όπως προσωρινή ή και μόνιμη αποβολή από την διοργάνωση. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ στο γήπεδο της ελληνικής ομάδας, όπου αναμένονται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας από τον σύλλογο, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια και να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή του αγώνα, όπως ενημέρωσε τον Παναθηναϊκό η διοργανώτρια αρχή»