Μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας έστειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού Economist.

«Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας. Εχουμε κάνει δουλειά και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες. Προχωράμε βήμα βήμα χωρίς τυμπανοκρουσίες άλλα και χωρίς δισταγμούς» τόνισε, αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα πέτυχε μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «δεν ξεπεράσαμε την κρίση, αλλά αρχίζει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

«Πριν από έναν χρόνο, πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ομως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η κατάστασή της σταθεροποιείται. Κανείς πια δεν μιλά για το λεγόμενο "Grexit"» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Η ύφεση, η οποία κυριολεκτικά γονάτισε την ελληνική κοινωνία, είχε τρία βασικά αίτια: τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε τεράστια κλίμακα, τη στάση πληρωμών και την έλλειψη ρευστότητας. Εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις για να εξουδετερώσουμε και τα τρία αίτια. Δεν έχουμε μόνο λιτότητα, έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Εξυγίανση και ανάκαμψη μπορούν και πρέπει να πάνε μαζί. Η προσαρμογή είναι από μόνη της μεταβατικό στάδιο, γι' αυτό απαιτεί ισορροπία και εξισορρόπηση. Χρειάζονται μέτρα-τομές, που ενδεχομένως θα προκαλέσουν σοκ, αλλά και μέτρα στήριξης της κοινωνίας έτσι ώστε να μπορέσει να αντέξει το σοκ» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η προσαρμογή προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις: από εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου - αυτούς πρέπει να τους κατανοήσουμε - και από εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξεβολεύονται και πολεμάνε κάθε αλλαγή, ακόμη και την πιο απαραίτητη. Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική σε όσους διαμαρτύρονται διαρκώς για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση: «Δεν πολεμάμε την ύφεση κλείνοντας τους δρόμους. Είναι ένας παραλογισμός που πρέπει να σταματήσει» είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν άδικο όλοι όσοι αντιδρούν, κάποιοι πραγματικά υποφέρουν άδικα. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν δίκιο όλοι όσοι φωνάζουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από