Την «ολική επαναφορά» της Ελλάδας στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης επιβεβαιώνουν τα έως τώρα στοιχεία των κρατήσεων για το 2013.

Οι εκτιμήσεις τόσο της επίσημης Πολιτείας όσο και των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου συμπίπτουν ότι φέτος το ποσοστό της αύξησης των αφίξεων θα είναι διψήφιο (ορισμένοι μιλούν ακόμη και για +15% έως +20% σε σχέση με πέρυσι) και πως οι ξένοι επισκέπτες θα φτάσουν τα 17 εκατ. ενώ τα συνολικά τουριστικά έσοδα θα υπερβούν τα 11 δισ. ευρώ.

«Θα έχουμε μια διψήφια αύξηση ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι μιλάνε ακόμη και για 20%» λέει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, έπειτα από τις διεθνείς επαφές που είχε το τελευταίο δίμηνο.

Η αύξηση των αφίξεων δεν θα προέλθει μόνο από τις νέες αγορές (+25% από Ρωσία κ.λπ.) αλλά και από την ανάκαμψη των παραδοσιακών για τον ελληνικό τουρισμό αγορών, όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Η «Wall Street Journal». Η επιθυμία για διακοπές δίπλα σε ηλιόλουστες θαλάσσιες ακτές κερδίζει συνεχώς έδαφος εντός και εκτός Ευρώπης, διαπιστώνει σε προχτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί παρά την ύφεση και την κρίση χρέους που τα προηγούμενα χρόνια της στέρησαν αρκετές χιλιάδες τουρίστες, κυρίως από τη Γερμανία.

Στην πρόσφατη έκθεση για τον Τουρισμό (ΙΤΒ) στο Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι ήδη οι κρατήσεις για την Ελλάδα από τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας αυξήθηκαν κατά 10% έναντι του 2012.

«Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση των τελευταίων δύο ετών και επανήλθε στην κορυφή» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που εκτιμά ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 17 εκατ. τουριστών. Οι προβλέψεις του Συνδέσμου βασίζονται στην αύξηση των κρατήσεων από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και σκανδιναβικές χώρες. Επίσης, ανοδική τροχιά καταγράφουν και οι κρατήσεις από ΗΠΑ και Καναδά.

Βασικοί λόγοι για την ανάκαμψη του τουρισμού θεωρούνται η βελτίωση της εικόνας της χώρας και η διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στις ξένες αγορές, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα.

Γερμανία: Αύξηση άνω του 10% καταγράφουν οι κρατήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για φέτος. Μάλιστα θεαματική είναι η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις για τη Ρόδο που υπερβαίνει το 25% και για την Κρήτη που κινείται στο +15%. Επίσης, έχουν αυξηθεί και οι λεγόμενες «ατομικές κρατήσεις» προς τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Θάσο.

Βρετανία: Περαιτέρω αυξημένες εκτιμούν πως θα είναι και οι κρατήσεις βρετανών τουριστών για την Ελλάδα τη φετινή τουριστική σεζόν. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων της Βρετανίας κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των προορισμών που αποτελούν σταθερή αξία. Σύμφωνα με τους βρετανούς tour οperators η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος θα συγκεντρώσουν την προτίμηση των περισσότερων Βρετανών ενώ ζήτηση έχουν και νέοι προορισμοί όπως η Κάλυμνος και η Πελοπόννησος.

Ρωσία: Το 2013 ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Σημειώνεται ότι μέσα σε μια τετραετία ο αριθμός των ρώσων επισκεπτών τριπλασιάστηκε (το 2009: 275.000, το 2010: 400.000, το 2011: 740.000, το 2012: 834.000) γεγονός εξαιρετικά σημαντικό σε χρονιές δύσκολες και κρίσιμες για τη χώρα μας.

Αυστρία: Κάτι παραπάνω από θετικά είναι και τα μηνύματα από την Αυστρία, αφού καταγράφεται αύξηση στις κρατήσεις για τα τουριστικά πακέτα κατά 35%. Οι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν το 2012 από την αγορά της Αυστρίας, που παλαιότερα τροφοδοτούσε την ελληνική τουριστική αγορά με 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πολωνία: Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται και οι κρατήσεις για την Ελλάδα από την Πολωνία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Πολωνών tour operators καταγράφεται αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.