Η επίσημη καθοριστική ψηφοφορία για το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου, έπειτα από μια τελευταία συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία θα περιοριστεί χρονικά στις 25 ώρες, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές στο Παρίσι.

Το νομοσχέδιο των Σοσιαλιστών, που επεκτείνει το γάμο και την υιοθεσία στα γκέι ζευγάρια, διχάζει εδώ και έξι μήνες τη γαλλική κοινή γνώμη.

Η διάσκεψη των προέδρων, εκτελεστικό όργανο της Εθνοσυνέλευσης, αποφάσισε την Δευτέρα να προσφύγει στη λεγόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία του «προγραμματισμένου χρόνου», η οποία επιτρέπει να καθορίζεται εκ των προτέρων ο συνολικός χρόνος της συζήτησης, καθώς κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, βουλευτές και γερουσιαστές της Δεξιάς αντιπολίτευσης είχαν πολλαπλασιάσει τις τροπολογίες και τις ενστάσεις επί της διαδικασίας, σε μία πρωτοφανή προσπάθεια κωλυσιεργίας.

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής των βουλευτών της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματος που ίδρυσε ο Ζάκ Σιράκ και είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε «την πλήρη ταπείνωση του κοινοβουλίου».

Ήδη από την Παρασκευή, μερικές μόλις ώρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου από τη Γερουσία, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να καταγγείλουν μια «άρνηση της δημοκρατίας», καθώς αρχικά το νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να τεθεί και πάλι ενώπιον των βουλευτών παρά στο τέλος Μαΐου.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, 67 αντιτιθέμενοι στους γκέι γάμους τέθηκαν υπό κράτηση μπροστά από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι όπου ετοιμάζονταν να στήσουν δέκα σκηνές και να μείνουν εκεί διαμαρτυρόμενοι.