«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος κάλεσε την Πιονγιάνγκ να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε ειλικρινείς και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Πιονγιάνγκ», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο.

«Τις τελευταίες ημέρες είχα εκτενείς συνομιλίες με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας και θα μιλήσω σήμερα με τον Πρωθυπουργό Αμπε », ανέφερε ο Κέρι ενώπιον ενός μεικτού αμερικανικού και ιαπωνικού ακροατηρίου.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Είμαστε ενωμένοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το επικίνδυνο πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που απειλεί όχι μόνο τους γείτονες της, αλλά και τον ίδιο της το λαό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι πάντως επαναλαμβάνοντας την αμερικανική «προσφορά» για διάλογο προς την Πιονγιάνγκ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει «να κάνει σημαντικά βήματα για να δείξει ότι αφενός τιμά τις δεσμεύσεις της και αφετέρου ότι συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στο Τόκιο τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Αρχικά επισκέφτηκε την Σεούλ – όπου επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη Νότια Κορέα- και κατόπιν το Πεκίνο.

Η Δύση εκφράζει ανησυχία ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να κάνει πυραυλική δοκιμή σήμερα 15η Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ- Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ουν.