Αναβολή για μετά το Πάσχα παίρνει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη στρατηγική σε ζητήματα όπως είναι η θέση για το ευρώ και οι συμμαχίες. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου κερδίζουν χρόνο ώστε να δείξουν και στο εσωτερικό ότι το δόγμα «ναι στο ευρώ – όχι στην τρόικα» και το άνοιγμα ακόμη και στη λαϊκή Δεξιά, αποδίδει καρπούς και θα ξεκολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 27%-30%.

Οπως φαίνεται από το κείμενο που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ρίχνει λευκό, η ηγετική ομάδα παραμένει πιστή στη στρατηγική για λύση εντός της ευρωζώνης χωρίς μνημόνια και σε ανοίγματα προς κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και προσωπικότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην βάση αντιμνημονιακού μετώπου.

Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία επανέλαβε –αλλά όχι σε βαθμό που να πολώσει το κλίμα- τη θέση της για αμιγώς αριστερή στροφή με όριο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης της Αριστεράς με την τρόικα την έξοδο από το ευρώ, ενώ στο ζήτημα των συμμαχιών προτάσσει την άποψη να έχουν ιδεολογικό πρόσημο, δηλαδή μιλούν για κυβέρνηση της Αριστεράς μόνο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την συνεδρίαση ήταν η έντονη κριτική που άσκησαν κορυφαία στελέχη της περίφημης Ανάσας (ΑΚΟΑ, Ρόζα, το μισό Κόκκινο) προς την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Τα πυρά των Πάνου Λάμπρου (ΑΚΟΑ) και Κώστα Αθανασίου (Ρόζα) στόχευαν τόσο στο θέμα των συνεργασιών, καθώς τάσσονται σαφώς κατά της συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησαν την ομάδα Τσίπρα για «έλλειψη συλλογικότητας» και δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Ανάσας που πρόσκειται στην πλειοψηφία συζητήθηκε το αν θα έπρεπε να κατεβάσει και αυτή τροπολογίες για τα ζητήματα αυτά, όπως παγίως κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Νταβανέλλος, Σαπουνάς). Κίνηση η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν στην κριτική του προς την το ζήτημα της στρατηγικής και των συνεργασιών ο Γιάννης Θεωνάς της ΚΕΔΑ (ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα), ενώ από την πλευρά της ηγετικής ομάδας αυστηρή προειδοποίηση προς την μειοψηφία έστειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος φέρεται να κατηγόρησε την πλευρά της μειοψηφίας ότι με το να φέρνει και να ξαναφέρνει τα ίδια πράγματα «υπονομεύει» την προσπάθεια του κόμματος.

Υπέρ της πλειοψηφίας τάχθηκαν οι λεγόμενοι πασοκογενείς, δηλαδή το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ. Μητρόπουλος, Παν. Κουρουμπλής).

Ο Ρ. Ρινάλντι ως επικεφαλής της Επιτροπής θα παρουσιάσει το σχέδιο καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τη συνεδρίαση της επόμενης Κ.Ε., στα μέσα Μαΐου. Αγκάθι παραμένει το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου, καθώς οι περισσότερες τάσσονται υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου και όχι της αυτοδιάλυσης.

Εκλογές χωρίς…χειροκρότημα

Αίσθηση προκάλεσε ότι το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για «εκλογές εδώ και τώρα» βρήκε χλιαρή υποδοχή, καθώς το χειροκρότημα μόλις που ακούστηκε