Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής θα επιλεγεί για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, τονίζεται πως «άμεση προτεραιότητα και εκπεφρασμένη βούληση, τόσο του έλληνα πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης της οποίας προεδρεύει, είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, την αποτελεσματική και χρηστή λειτουργία των θεσμών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό, «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα ανατεθεί σε έναν νέο υπό σύσταση θεσμό, ο οποίος προωθείται επί του παρόντος, αυτόν του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό».

Για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, θα επιλεγεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής, που θα έχει την απαραίτητη εξουσιοδότηση για την εκπλήρωση της αποστολής του, ήτοι κυρίως τον συντονισμό των φορέων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη, ανίχνευση και πάταξη της διαφθοράς.

Ο Εθνικός Συντονιστής θα υποστηρίζεται στο έργο του από Συντονιστική Επιτροπή, καθώς και από ανεξάρτητο Συμβουλευτικό Σώμα με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία στα σχετικά θέματα.