Παράταση έως τις 25 Απριλίου πήραν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» μετά από σχετική έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής.

Τα μέλη της Προανακριτικής έκριναν αναγκαίο να ζητήσουν παράταση 10 ημερών - οι εργασίες έληγαν τυπικά τη Δευτέρα 15 Απριλίου, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ενημέρωση από το ΣΔΟΕ, ότι το πόρισμα του για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα από τις 10 Ιουνίου.

Οι αργοί ρυθμοί ανταπόκρισης του ΣΔΟΕ στα αιτήματα της Προανακριτικής για τα στοιχεία από τους ελέγχους των λογαριασμών που βρίσκονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν στο επίκεντρο επικρίσεων τόσο του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, όσο και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος σημείωσε:

«Το αναμενόμενο πόρισμα από το ΣΔΟΕ καθυστερεί πάρα πολύ παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο ΣΔΟΕ είναι πολύ μεγάλες. Διερωτώμαι ότι υπάρχουν χιλιάδες ονόματα ανθρώπων, υπάρχουν λίστες, τόσες εκκρεμότητες που αν για κάθε μία περίπτωση θέλει το χρόνο που κάνει για τα 4 πρόσωπα, τότε θέλουμε κάποιους αιώνες για να γίνει ο έλεγχος».

Πάντως, ο κ. Μαρκογιαννάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραδώσει η Επιτροπή το πόρισμα της πριν να έχει στα χέρια της την έκθεση του ΣΔΟΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνεστε τον τραγέλαφο. Αν με έχουν χαρακτηρίσει ως τώρα ως πατριάρχη του κουκουλώματος, τώρα θα με λέγανε Πάπα του κουκουλώματος».

Ακόμη, ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε «μέγα λάθος να ασχολείται το κοινοβούλιο με τον έλεγχο ευθυνών μελών της κυβέρνησης», καθώς όπως είπε, «ο κάθε βουλευτής επηρεάζεται από το γεγονός ότι ανήκει σε ένα κόμμα και δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός», ενώ έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο όπου ο έλεγχος γίνεται από δικαστές.

Ευθύνες στο ΣΔΟΕ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο της Προκαταρκτικής Επιτροπής επέρριψε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Είμαστε τώρα στην 3η ή 4 αναβολή που ζητείται, αντιλαμβάνομαι ότι έχει λόγο που την ζητά η επιτροπή, αλλά από την ενημέρωση που είχαμε στη διάσκεψη προκύπτει ότι η επιτροπή ουσιαστικά βρίσκεται σε μια απαράδεκτη εξάρτηση ως προς την ολοκλήρωση του έργου της από το ΣΔΟΕ, το οποίο πριν από τις 10 Ιουνίου δεν θα έχει κατορθώσει να ελέγξει τους 4 συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ πρόσθεσε:

«Στην Κύπρο τάχιστα συγκροτήθηκε μια επιτροπή και ελέγχει ποιοι από τους επιχειρηματίες, μέλη κυβέρνησης, παράγοντες και άλλοι, στο διάστημα της κρίσης έβγαλαν χρήματα έξω από την Κύπρο. Εμείς από τους 54.000, είπαμε ότι γύρω στους 17.000 πρέπει να ελεγχθούν και το ερώτημα μου είναι αν θέλει το ΣΔΟΕ τόσους μήνες να μας πει για τα 4 πρόσωπα τι θα γίνει με τον έλεγχο των υπολοίπων; Μήπως με την περίφημη λίστα ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού;».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από