Ομιλος εταιρειών που ανήκε έως πριν από λίγες ημέρες στην εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, άλλαξε χέρια και μαζί με αυτόν άλλαξαν ιδιοκτήτη το θρυλικό νησί Σκορπιός και το νησί Σπάρτη.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της Γεκατερίνα Ριμπαλόβλεβα, «εταιρεία που αποτελεί μέρος καταπιστεύματος προς όφελος της Γεκατερίνα Ριμπαλόβλεβα έχει ολοκληρώσει την αγορά ομίλου εταιρειών των οποίων προηγούμενος τελικός ιδιοκτήτης ήταν η κυρία Αθηνά Ωνάση. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Σκορπιός και Σπάρτη».

Σύμφωνα με νομικούς, αυτό σημαίνει ότι ένα τραστ αγόρασε μετοχές εταιρείας στην οποία ανήκαν κατά κυριότητα τα δύο νησιά. Το επιχειρηματικό ντιλ έχει ως αποτέλεσμα την εξαγορά του ομίλου της Αθηνάς Ωνάση. Αλλάζοντας όμως ιδιοκτησιακό καθεστώς ο όμιλος αλλάζει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκορπιού και της Σπάρτης, των δύο νησιών που κληρονόμησε η Αθηνά Ωνάση.

Η στρατηγική αυτή επιλογή της μεταβίβασης των νησιών προκρίθηκε, όπως όλα δείχνουν, από τα νομικά επιτελεία των δύο επιχειρηματικών ομίλων με στόχο την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων «αγοραστή» και «πωλητή». Και αυτό διότι, όπως λέγεται, με βάση τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν η απευθείας πώληση του Σκορπιού.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μέσω αυτής της οδού δεν απαιτείται να ακολουθήσει μεταβίβαση σε υποθηκοφυλακεία, αφού ουσιαστικά το νησί παραμένει στην ίδια εταιρεία, έστω και αν το αφεντικό της δεν είναι πια το ίδιο.

Επιπλέον, όπως λένε, η νομική αυτή φόρμουλα έχει και χαμηλότερο φόρο μεταβίβασης, ο οποίος φθάνει γύρω στο 5% της αξίας του ομίλου των μεταβιβαζόμενων εταιρειών.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο για την αλλαγή, έστω και δι’ αυτής της μεθόδου, να απαιτείται άδεια από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον νόμο 4086/2012 (σ.σ.: με αυτόν κυρώθηκε η από 1ης Ιουνίου 2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) προβλέπεται: «Για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες, καθώς και ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας». Κατ’ εκτίμηση των ίδιων νομικών κύκλων, πιθανολογείται ότι και για τον Σκορπιό και τη Σπάρτη πρέπει να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία και να σφραγιστεί με την άδεια του αρμόδιου υπουργού.