Τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα σχολεία τους οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων από σήμερα έως τις 26 Απριλίου. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι με αυτό τον κωδικό οι υποψήφιοι θα μπορούν σε επόμενη φάση, τον Ιούνιο, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Οσοι υποψήφιοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα λύκειά τους εντός της ίδιας προθεσμίας (16-26 Απριλίου).

Περί τα τέλη Απριλίου όλοι οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν από το λύκειο υποβολής της αίτησης δήλωσης το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία εξεταστικά κέντρα. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – Ομάδα Β’) θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Μαΐου, ενώ των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – Ομάδα Α’) θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15.6.2013 και η Υγειονομική Εξέταση και η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθούν από 17.6.2013 έως και 28.6.2013. Οι επαναληπτικές Πανελλαδικές των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές.

Τέλος, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ και Β’) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Αν κάποιος αρρωστήσει…

Αν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων λόγω ξαφνικής ασθένειας ο υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο Εξεταστικό Κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία του υποψηφίου. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος τις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

Αστυνομικές – στρατιωτικές σχολές

Για τις στρατιωτικές σχολές αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός, καθώς ο αριθμός των σπουδαστών που θα εισαχθούν εφέτος είναι μειωμένος σε ποσοστό 30% από πέρυσι που διατέθηκαν 1.170 θέσεις. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών όσων ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος τις εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές λήγει στις 23 Απριλίου. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι, πέραν των Πανελλαδικών, θα πρέπει να περάσουν και ειδικές προκαταρκτικές (ψυχομετρικές, υγειονομικές και αθλητικές) εξετάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στην Πυροσβεστική Ακαδημία δεν θα εισαχθούν επιτυχόντες. Οι ιδιώτες επιτυχόντες θα εγγραφούν στις αστυνομικές σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.