Ένα μήνα μετά το θάνατο του χαρισματικού προέδρου της Βενεζουέλας, οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα Κυριακή, να εκλέξουν το διάδοχο του Ούγκο Τσάβες. Η εκλογική διαδικασία είναι μια μονομαχία μεταξύ του «κληρονόμου» του Τσάβες, Νίκολα Μαδούρο και του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

Σχεδόν 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, τοπική ώρα, (10:30 π.μ. έως τις 22:30 μ.μ GMT), σε μια κρίσιμη διαδικασία που πιθανώς θα ορίσει το μέλλον της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, η οποία επί 14 συναπτά έτη ζει την «σοσιαλιστική επανάσταση» του εκλιπόντος Τσάβες.

Σχεδόν 150.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είναι επιφορτισμένα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, στα χιλιάδες εκλογικά κέντρα της χώρας, τα σύνορα της οποίας έχουν κλείσει από την αρχή της εβδομάδας, μετά από διαταγή των αρχών οι οποίες κατήγγειλαν «σχέδια αποσταθεροποίησης» υποκινούμενα από το εξωτερικό.

«Η ψήφος μου θα είναι με το Μαδούρο αλλά η καρδιά μου θα είναι με τον Τσάβες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Αλεχάντρο Αλμέιδα, ένας 67χρονος συνταξιούχος εργάτης, συνοψίζοντας με λίγα λόγια το συναίσθημα της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Ο 50χρονος Νίκολα Μαδούρο πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες και πρώην οδηγός λεωφορείου «πιστώνεται» με μια υπεροχή 10 έως 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, καθώς εμφανίζεται ως «ο μόνος εγγυητής» των κοινωνικών προγραμμάτων που θέσπισε ο Τσάβες και χρηματοδοτούνται από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

Στα 14 χρόνια της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Επανάστασης, το ποσοστό του πληθυσμού που πλήττεται από τη φτώχεια έχει μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. «Η εκστρατεία του Μαδούρο ήταν επικεντρωμένη στο γεγονός ότι είναι ο "γιος του κομμαντάντε" και ο θρίαμβός του θα είναι νίκη της μνήμης του Τσάβες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Ιγνάθιο Αβάλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι το εκλογικό χάσμα μειώνεται με την ισχυρή ηγεσία και το πολιτικό θάρρος του Καπρίλες.

Ενωμένοι γύρω από αυτόν τον φιλόδοξο κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, είναι όλοι οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Ο 40χρονος δικηγόρος, οπαδός της οικονομίας της αγοράς, έχει δεσμευθεί να «τελειώσει τα δώρα» που προσφέρονται στην Κούβα και άλλους συμμάχους του καθεστώτος, που λαμβάνουν περισσότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, μέσω της αποκαλούμενης «πετρο- διπλωματίας » γύρω από την οποία η Βενεζουέλα έχει δημιουργήσει την περιφερειακή επιρροή της.

Ο Καπρίλες αντιμετώπισε τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, και έχασε με 11 μονάδες (55% έναντι 44%), επιτυγχάνοντας όμως το καλύτερο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης εναντίον του «πρωταθλητή» της λατινοαμερικάνικης αριστεράς. Ο νικητής των εκλογών πάντως εκτός από βαριά κληρονομιά, θα κληρονομήσει μια εύθραυστη οικονομία με χρέος ίσο με το μισό του ΑΕΠ και πληθωρισμό που έχει υπερβεί το 20%.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ