Ενα από τα μεγαλύτερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα άσκησε σήμερα κριτική κατά του BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρεια Κορέα για τη μυστική κινηματογράφιση ενός ντοκιμαντέρ, και -όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο- με αυτό τον τρόπο έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των φοιτητών εν αγνοία τους.

Το London School of Economics (LSE) ανακοίνωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι του BBC, μεταξύ των οποίων και ο έγκριτος Τζον Σουίνεϊ, συμμετείχαν στο ταξίδι των φοιτητών στα τέλη Μαρτίου, εμφανιζόμενοι ως τουρίστες, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι στους φοιτητές είχε ειπωθεί ότι θα τους συνόδευε «ένας δημοσιογράφος», αλλά ότι δεν είχε καταστεί σαφής ο στόχος του καναλιού να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόφαση για να γυρίσει μυστικά ένα ντοκιμαντέρ για την διάσημη πολιτική εκπομπή του, Panorama.

«Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι του LSE. Πρόσωπα που δεν ήταν φοιτητές και το BBC το διοργάνωσαν και χρησιμοποίησαν τον όμιλο (του πανεπιστημίου) για να προσελκύσουν ορισμένους φοιτητές και να δώσουν (στο ταξίδι) ψεύτικο χαρακτήρα», έγραψε ο Κρεγκ Καλχούν, διευθυντής του LSE στο Twitter.

Ο Άλεξ Πίτερς-Ντέι, γενικός γραμματέας της ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι οι φοιτητές έμαθαν για τις προθέσεις του BBC κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μάλιστα μία φοιτήτρια είπε ότι το πληροφορήθηκε όταν είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Βόρεια Κορέα.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Σουϊνεϊ, ο οποίος αποφοίτησε το 1980 από πανεπιστήμιο , εμφανίστηκε ως φοιτητής διδακτορικού στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη χώρα παρότι δεν είχε πλέον κάποια σχέση με το ίδρυμα.

«Το προσωπικό του BBC παραδέχτηκε ότι η ομάδα των φοιτητών παραπλανήθηκε σκοπίμως ως προς την συμμετοχή του καναλιού στο ταξίδι», αναφέρει το LSE σε email που απέστειλε σε προσωπικό και φοιτητές και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το ίδιο email αναφέρει ότι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ, που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί αύριο Δευτέρα, αλλά ο γενικός διευθυντής του καναλιού αρνήθηκε.

«Οι φοιτητές είχαν όλοι επαρκώς προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα με τον δημοσιογράφο ως μέλος της αποστολής τους», αναφέρει εκπρόσωπος του BBC στην ιστοσελίδα του.

«Αυτό περιελάμβανε και προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης τους και για το ότι μπορεί να μην τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν μελλοντικά στη Βόρεια Κορέα».