Η εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ» σε ανταπόκριση από την Αθήνα διαπιστώνει ότι λίγες από τις χώρες που ήταν υπό γερμανική κατοχή υπέστησαν τα δεινά της Ελλάδας. Την καταστροφή στα τρεισήμισι χρόνια της γερμανικής κατοχής καταγράφει η εφημερίδα με νούμερα: εκτελέστηκαν 130.000 άμαχοι, μεταξύ αυτών γυναίκες, παιδιά, γέροντες –ως επί το πλείστον σε αντίποινα επιθέσεων ανταρτών. 70.000 Εβραίοι της Ελλάδας μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 300.000 Ελληνες έχασαν τη ζωή τους από τον λιμό επειδή η κατοχική δύναμη κατέσχεσε τρόφιμα και καύσιμα. Καταστράφηκε το 50% της βιομηχανίας και το 75% του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Επανόρθωση για τις καταστροφές αυτές «μάταια περιμένουν οι Ελληνες μέχρι σήμερα», σημειώνει η εφημερίδα. Τα 115 εκατ. μάρκα που πλήρωσε το 1960 η Γερμανία στην Ελλάδα προορίζονταν μόνο για τους απογόνους των εβραίων θυμάτων.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα θεωρεί «ελκυστική αλλά μη ρεαλιστική» την προοπτική να καλύψει η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αξιώσεις για επανορθώσεις. Παραπέμπει, δε, και στο γεγονός ότι απέτυχαν μέχρι τώρα όλες οι αγωγές Ελλήνων σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Η επίσημη γερμανική πλευρά θεωρεί το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων «λήξαν», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα και τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα», τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν έχουν λησμονηθεί».