Λευκός καπνός άρχισε να βγαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο μετά τις χθεσινές διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης κατά τη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις δείχνει να ξεμπλοκάρει το θέμα των επιόρκων και των απολύσεων και να επιτυγχάνεται κατ’ αρχήν συμφωνία, με βασικούς άξονες την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και του σχεδίου κινητικότητας.

Οπως όλα δείχνουν, η τρόικα φέρεται να δίνει πίστωση χρόνου έως την επόμενη αξιολόγηση του Ιουνίου και να αποδέχεται επί του παρόντος την αποφυγή ποσοτικών δεσμεύσεων πέραν εκείνων που ούτως ή άλλων προβλέπονται από τους μνημονιακούς όρους.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιτάκης εμφανίστηκε να αναλαμβάνει ρητή δέσμευση για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων «με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν». Παρουσίασε μάλιστα στους εκπροσώπους της τρόικας μια σειρά ενεργειών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων.

«Εδειξαν να κατανοούν ότι είναι αδιέξοδο να θέτουμε αριθμό για 1.000, 2.000 ή 3.000 επίορκους που θα αποχωρήσουν» σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανέφεραν πως συνιστά φάουλ να προδικάζεις τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων –χωρίς πάντως να αποκλείουν πως ο αριθμός για αποχώρηση 2.000 επιόρκων έως τον Ιούνιο, που είχε αρχικώς θέσει η τρόικα, μπορεί και να επιτευχθεί.

Επισήμαιναν επίσης πως μετά και τα μεταφρασμένα νομικά κείμενα για το πειθαρχικό δίκαιο που έστειλαν στην τρόικα συμφώνησαν ότι δεν μπορούν να ακολουθηθούν εξωθεσμικές διαδικασίες οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Ικανοποιημένη δήλωνε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για την υποδοχή που έτυχε από την τρόικα το τελικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα. «Τους παρουσιάσαμε αναλυτικά πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα και πώς θα βρούμε τους 25.000, οι οποίοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013» ανέφεραν στελέχη του υπουργείου.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ειδικότερα, τέθηκαν τα βασικά χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση των δομών όλων των φορέων του Δημοσίου από την οποία θα προκύψει η μεγάλη δεξαμενή του πλεονάζοντος προσωπικού, μέρος του οποίου θα οδηγηθεί σε οριστική έξοδο.

Αμεση ενεργοποίηση των διώξεων

Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο ετοιμάζει μία σειρά εγκυκλίων αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων για την καλύτερη απονομή της πειθαρχικής ευθύνης.

Μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται να είναι η μείωση των προθεσμιών ή ο τρόπος συμπλήρωσης των πειθαρχικών φακέλων, ώστε να είναι πλήρεις και να μπορούν να ενεργοποιούνται άμεσα οι διώξεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το υπουργείο και στον ρόλο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που έχει αναλάβει να ξεσκονίσει φακέλους και υπηρεσίες για εντοπισμό κοπανατζήδων και υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά.