Με ανοικτό το θέμα της διαδοχής ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ενα Συνέδριο που γίνεται εν μέσω δημόσιας αμφισβήτησης, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, για την απόφαση της ηγετικής ομάδας να «κλείσει τις πόρτες» στις συνεργασίες, αλλά προκαλεί ικανοποίηση στην πλειονότητα των μελών του κόμματος που υπογραμμίζουν ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή το ΚΚΕ «δεν κρύβεται αλλά κάνει Συνέδριο και μιλάει στον λαό ανοιχτά για τις θέσεις του».

Η ίδια η κ. Παπαρήγα με την εισήγησή της στην έναρξη των εργασιών έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα ακολουθήσει την ίδια «γραμμή» σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, παρά την πίεση που δέχεται από Αριστερά –κόμμα Αλαβάνου -, και πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο εμφανής η παρουσία του κόμματος στο πεδίο των λαϊκών αγώνων.

Ικανοποίηση εκφράζεται στον Περισσό επειδή το κείμενο των θέσεων ψηφίστηκε σε ποσοστό 96,8% των μελών του κόμματος, παρότι η ειλικρινής αυτοκριτική που έκανε η κ. Παπαρήγα έδειξε τον προβληματισμό για την αιμορραγία των ποσοστών του κόμματος στους ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ περνάει στην αντεπίθεση για τις πληροφορίες και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδοχής στο τιμόνι του κόμματος, στο οποίο σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τελικά «η Αλέκα θα φύγει μένοντας».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ότι η σιδηρά κυρία του ΚΚΕ θα παραμείνει στην ηγεσία προετοιμάζοντας μεθοδικά τη διαδοχή της, με επικρατέστερο μελλοντικό ηγετικό δίδυμο αυτό του Δημήτρη Κουτσούμπα και Νο2 την Ελένη Μπέλλου.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η κ. Παπαρήγα δεν θα επέλεγε να φύγει από την ηγεσία τώρα που το κόμμα περνάει τη δυσκολότερη φάση του, έχοντας στην πλάτη το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της μεταπολίτευσης. Αντιθέτως, θα δώσει τη μάχη για να ανεβάσει έως τις επόμενες εκλογές τα ποσοστά αυτά και στο τέλος να τοποθετηθεί σε μια λογική του τύπου «το κόμμα ανακάμπτει, ήρθε η ώρα να πάει μπροστά με νέα ηγεσία».

Η διαδικασία της διαδοχής ετοιμάζεται πάντως και αυτό είναι ορατό από διάφορα σημάδια για τους μύστες του πιο κλειστού σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του ελληνικό κόμμα.

Δεν είναι τυχαίο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ότι στις Επιτροπές Θέσεων και Προγράμματος, στην Επιτροπή Καταστατικού και στην Επιτροπή Προτάσεων (για τα μέλη που πρέπει να εκλεγούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή) αποφασίστηκε να προταθεί για επικεφαλής η Ελένη Μπέλλου, στενή συνεργάτις της Αλέκας Παπαρήγα.

Επίσης η πλειονότητα των συνέδρων «πιστώνεται» στο alter ego της γενικής γραμματέως, τον Δημήτρη Γόντικα, κάτι που εγγυάται ότι η διαδικασία της διαδοχής θα υλοποιηθεί σταδιακά και θα έχει τη σφραγίδα της κ. Παπαρήγα.

Ολα αυτά αναμένεται να φωτιστούν αύριο, όταν εκτός απροόπτου θα γίνουν γνωστά τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία στην πρώτη της ολομέλεια θα ανακοινώσει και το όνομα του νέου ή της νέας γραμματέως του ιστορικού κόμματος της Αριστεράς.