Οι «τρεις οπλισμένοι με δόρατα άνδρες» ήταν ένα γνωστό έργο που δώρισε στο Λούβρο ο συλλέκτης Τζαμπιέτρο Καμπάνα και βρισκόταν πάνω σε τοίχο των ρωμαϊκών χρόνων.

Το σκάνερ «Terahertz», που χρησιμοποιείται στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων αποκάλυψε, όμως ότι κάτω από αυτό, το οποίο οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πλαστό και απάτη, ένα φρέσκο των ρωμαϊκών χρόνων.

Η αποκάλυψη ανακοινώθηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας από την καθηγήτρια Μπιάνκα Τζάκσον του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ των ΗΠΑ.

Τα σκάνερ του αεροδρομίου χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό και στα Μουσεία, επειδή μπορούν να πληροφορήσουν και να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία για τα εκθέματα, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά.

Ο Τζαμπιέτρο Καμπάν ήταν ένας πολύ γνωστός συλλέκτης του 19ου αιώνα, που ειδικευόταν σε ρωμαϊκά έργα τέχνης, όμως στο τέλος της ζωής του θέλησε να τα αναπαραγάγει , να τα ανακατασκευάσει ή να φτιάξει παρόμοια και να τα παρουσιάσει ως αυθεντικά.

Προηγούμενες μελέτες των «Τριών Οπλισμένων με Δόρατα Ανδρών» είχαν χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Μετά την «επιστράτευση» του σκάνερ, αποκαλύφθηκε το θαμμένο φρέσκο.

«Αφού επεξεργαστήκαμε τα πρώτα στοιχεία καταφέραμε να συνδέσουμε τα κομμάτια και να δούμε κάτω από αυτά τα σημάδια μιας φιγούρας, κάτι που έμοιαζε με δύο μάτια, φρύδια, μύτη, στόμα και μια σκιά από μάγουλο» δήλωσε η Τζάκσον.

Μένει να αποδειχθεί η αυθεντικότητα του φρέσκο που αποκαλύφθηκε, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και η ιστορία του συλλέκτη συνηγορεί σε αυτό.

Πιστεύουν ότι το «κάλυψε» επειδή ήταν φτωχής ποιότητας έργο.

«Μπορείς να βρεις στο Ebay ρωμαϊκό νόμισμα του 200 π.Χ. με 25 σεντς κι ο λόγος είναι ότι δεν είναι υψηλής ποιότητας» υποστήριξε η Τζάκσον.      

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από