Το Σάββατο, μετά από πρωτοφανή διαφημιστική προώθηση, μεταδίδεται από το αμερικανικό καλωδιακό κανάλι HBO η πρόσφατη sold out εμφάνιση του σπουδαίου κωμικού Louis CK στη Νέα Υόρκη.

Τίτλος της παράστασης «Oh my god», και η προσμονή για το σόου και τα νέα αστεία του 45χρονου κωμικού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατοχυρώνοντας τη μετεωρική άνοδο του τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τους τρεις κύκλους της τηλεοπτικής σειράς «Louie», την οποία γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.

Απαισιόδοξος αλλά όχι μοιρολάτρης, ο Louis CK υιοθετεί στη σειρά αλλά και στις stand up παραστάσεις του, την προσωπικότητα του ταλαιπωρημένου 40κάτι άντρα που αγωνίζεται να παραμείνει καλοπροαίρετος την ώρα που η ζωή μοιάζει να του επιτίθεται από παντού.

Εχει χαρακτηριστεί δε ως η απρόσμενη φωνή «της αμερικανικής συνείδησης» αλλά και «της ήρεμης οργής του σύγχρονου μεσήλικα». Ιδού μερικές χαρακτηριστικές ατάκες – παρατηρήσεις του Louis CK από τις εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια…

Διαφήμιση

«Όσο πιο άνετη γίνεται η ζωή, τόσο πιο μίζεροι γίνονται οι άνθρωποι. Και γι αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανία της διαφήμισης. Μας έχουν βάλει με τρυπάνι στον εγκέφαλο την ιδέα ότι μας αξίζει να είναι όλα τέλεια όλη την ώρα»

Εργασία

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι κάποιος μαλάκας εργοδότης ή μαλάκας εργαζόμενος»

Λογοκρισία

«Μιλάμε για κωμωδία έτσι; Για λέξεις. Για σκέψεις. Όλες οι σκέψεις είναι ασφαλείς και άξιες προς εξερεύνηση»

Καπιταλισμός

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν εμπιστεύομαι τον καπιταλισμό με τίποτα. Όποτε ακούω άλλη μια γελοία είδηση περί ανόδου του δείκτη Dow Jones, αντανακλαστικά σκέφτομαι «αυτό δεν μπορεί να είναι καλό». Όταν κάποιοι πλουτίζουν χωρίς να παράγουν τίποτα, έχουμε πάντα κακά ξεμπερδέματα»

Οικογένεια

«Οταν είσαι σε μια σχέση, δουλεύεις γι αυτή μαζί με το σύντροφο σου. Όταν κάνεις παιδί όμως παθαίνεις σοκ: «Πω – πω, αυτό είναι το παιδί μου. Έχει το επίθετο μου, έχει το DNA μου. Θα πέθαινα για το παιδί μου». Και μετά κοιτάς το σύντροφο σου κι αναρωτιέσαι: Ποιος είσαι εσύ;»

«Τα παιδιά σου σε υποχρεώνουν να συναναστρέφεσαι με άτομα που δε θα έκανες παρέα ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια: «Δε σε επέλεξα. Τα παιδιά μας κάνουν παρέα επειδή είναι στο ίδιο μέγεθος. Δεν το νοιάζει το σκασμένο με ποιους με αναγκάζει να κάνω παρέα»»

Διαζύγιο

«Το διαζύγιο είναι ευχάριστο πράγμα. Τελειώνει επιτέλους κάτι άσχημο.Happy end σε μια φρίκη. Κανείς καλός γάμος δεν τελειώνει με διαζύγιο»

Εκπαίδευση

«Λέμε στα παιδιά ότι «μπορούν να κάνουν τα πάντα όταν μεγαλώσουν». Αν στείλεις το παιδί όμως σε τεχνικό λύκειο είναι σα να του λες «μπορείς να κάνεις μόνο δυο – τρία συγκεκριμένα πράγματα»»

Διατροφή

«Δυστυχώς για μένα το γεύμα δεν τελειώνει όταν χορτάσω, τελειώνει όταν μισώ τον εαυτό μου που δε μπορεί να σταματήσει να τρώει»

Οικολογία

«Τις προάλλες πέταξα στο δρόμο ένα περιτύλιγμα τσίχλας κι ο φίλος που περπατούσαμε μαζί μου λέει: «Τι κάνεις; Γιατί μολύνεις το περιβάλλον;». «Ποιο περιβάλλον;» του λέω. «Το κέντρο της Νέας Υόρκης δεν είναι το περιβάλλον. Είναι ένας τεράστιος κάδος απορριμμάτων»»

Χρήμα

«Υπολογίζεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει 90 δις. δολάρια. Μπορεί δηλαδή να αγοράσει όλες τις ομάδες μπέιζμπολ πρώτης κατηγορίας, να βάλει όλους τους παίκτες να φορέσουν φουστάνια και να βγουν στο γήπεδο, και πάλι θα του μείνουν 88 δις. δολάρια»

Θρησκεία

«Μια από τις δέκα εντολές απαγορεύει να αναφέρεις το όνομα του Κυρίου επί ματαίω. Ο βιασμός δεν αναφέρεται πουθενά όμως. Ο βιασμός δηλαδή είναι ΟΚ, αρκεί να μην μιλάς απρεπώς για τον Μεγάλο»

Τεχνολογία

«Ακούω ανθρώπους να γκρινιάζουν όλη την ώρα ότι το κινητό τους είναι χάλια, δεν έχει καλές υπηρεσίες, κλπ… Δεν είναι χάλια φίλε. Ακόμα και το χειρότερο κινητό αποτελεί τεχνολογικό θαύμα. Η ζωή σου είναι χάλια επειδή περιστρέφεται γύρω από το κινητό»

Κορίτσια – γυναίκες

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ άγριων κοριτσιών και άγριων γυναικών; Όταν λέμε άγριο κορίτσι εννοούμε κάποια που μεθάει και τα σπάει κι όταν λέμε άγρια γυναίκα εννοούμε κάποια που σφάζει τον άντρα της και πνίγει στην μπανιέρα το παιδί της»

Κατάχρηση υπερθετικών

«Χρησιμοποιούμε λέξεις όπως φανταστικό, απίθανο, συγκλονιστικό σαν καραμέλες, για να περιγράψουμε τα πιο ευτελή πράγματα: Αυτό το σάντουιτς είναι φανταστικό!»

«Για ένα σάντουιτς;!! Πώς θα περιγράψεις δηλαδή τη μέρα που γεννήθηκε το παιδί σου;»