Ο Πούτιν δεν είχε τη συνήθη «μάτσο» έκφρασή του μόλις αντίκρισε τις τρεις γυμνόστηθες της Femen στο Αννόβερο. Η ουκρανική φεμινιστική οργάνωση φιγουράρει συχνά στα μίντια χάρη στις τόπλες διαμαρτυρίες. Ακτιβιστές και μη άλλωστε προσπαθούν πάντα να βρουν πρωτότυπους ή συμβολικούς τρόπους για να «ακουστεί» το μήνυμά τους. Λίγες όμως διαμαρτυρίες έγραψαν ιστορία.

Ρόζα Παρκς

Yψωσε το ανάστημά της… καθήμενη

Τελείωσε τη δουλειά της το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου του 1955 και μπήκε στο λεωφορείο. Πλήρωσε το εισιτήριο και κάθησε στις θέσεις των «εγχρώμων». Στα μέσα της διαδρομής, ο οδηγός απαίτησε να σηκωθεί για χάρη ενός λευκού. Η μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνήθηκε και συνελήφθη. Το Κίνημα των Μαύρων είχε βρει το σύμβολό του. Χρόνια μετά έλεγε πως όταν πλησίασε ο οδηγός ένιωθε την αποφασιστικότητα να τυλίγει το κορμί της σαν την ομίχλη μια κρύα νύχτα του χειμώνα. Μικρή λεπτομέρεια: το 1943 ο ίδιος οδηγός την είχε κατεβάσει από το λεωφορείο για να μπει από την πίσω πόρτα, όπως επέβαλλαν οι κανονισμοί. Και έφυγε, αναγκάζοντάς την να γυρίσει σπίτι της μέσα στη βροχή.

Χένρι Θόρο

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Το 1846 ο αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Χένρι Θόρο συνάντησε τυχαία τον εφοριακό της περιοχής του. Αυτός του ζήτησε να πληρώσει τους φόρους έξι ετών. Ο Θόρο αρνήθηκε επειδή ήταν αντίθετος στον πόλεμο Μεξικού – ΗΠΑ και στη δουλεία. Ετσι, οδηγήθηκε στη φυλακή. Την επομένη αφέθηκε ελεύθερος. Οι φόροι του είχαν πληρωθεί. Εικάζεται ότι το χέρι στην τσέπη έβαλε μια θεία παρότι ο ίδιος δεν ήθελε. Ο θεμέλιος λίθος της μορφής διαμαρτυρίας που καθιέρωσε, της πολιτικής ανυπακοής, ήταν πως οφείλεις να υποστείς τις συνέπειες του νόμου που παραβαίνεις προκειμένου να καταστήσεις σαφή την αδικία στην οποία αντιτίθεσαι.

Εμιλι Ντέιβισον και Ινέζ Μαϊλχόλαντ

Οι σουφραζέτες

Τον Μάρτιο του 1913, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον, οι σουφραζέτες διοργάνωσαν πορεία στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια. Πάνω από 5.000 γυναίκες διεκδίκησαν έτσι το δικαίωμα της ψήφου. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε η 27χρονη δικηγόρος Ινέζ Μαϊλχόλαντ, ντυμένη στα λευκά, πάνω σε ένα άλογο. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, για τον ίδιο σκοπό στη Μεγάλη Βρετανία η Εμιλι Ντέιβισον προσπάθησε να ρίξει ένα πανό του φεμινιστικού κινήματος πάνω στο άλογο του βασιλιά Γεωργίου Ε’ στην ιπποδρομία του Ντέρμπι (φωτογραφία). Η Εμιλι σκοτώθηκε και ο ιππέας είπε πως τον στοίχειωσε το πρόσωπό της. Οπως στοίχειωσε και το Ηνωμένο Βασίλειο του 20ού αιώνα.

Ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ

Λουλούδια στις κάννες των όπλων

Στις 17 Απριλίου του 1965 έγινε μια από τις πολλές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τότε τραβήχτηκε μια φωτογραφία που έμελλε να γίνει σύμβολο των πασιφιστών παγκοσμίως. Ενας νεαρός διαδηλωτής βάζει στις κάννες των όπλων των εθνοφρουρών λουλούδια. Πέντε χρόνια μετά στο Οχάιο, σε μια παρόμοια αντιπολεμική διαδήλωση για την εισβολή στην Καμπότζη, τέσσερις άοπλοι φοιτητές σκοτώνονται από εθνοφρουρούς. Μία από τους νεκρούς την προηγούμενη μόλις ημέρα είχε βάλει ένα λουλούδι στην κάννη ενός όπλου και είχε πει στον εθνοφρουρό «τα λουλούδια είναι καλύτερα από τα όπλα».