Το χρυσωρυχείο στο Εφεμτσουκουρού λειτουργεί δύο χρόνια τώρα, οι αντιδράσεις όμως από μερίδα κατοίκων και περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζονται. Χρησιμοποιούν μάλιστα τη νομική οδό για να σταματήσουν τη λειτουργία του. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν είναι γιατί το χρυσωρυχείο είναι στη λεκάνη υδροδότησης της Σμύρνης. Πολύ κοντά του βρίσκεται το φράγμα από το οποίο υδροδοτείται η πόλη» λέει στα «ΝΕΑ» ο Εριφ Αλί Τζανγκί, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ECEGEP (Πλατφόρμα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αιγαίου).

Σε αυτήν την περιοχή, υποστηρίζει, «το υπέδαφος είναι πλούσιο σε αρσενικό. Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του νερού από το αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συσσώρευση αρσενικού εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών». Επιστήμονες έχουν δηλώσει, λέει ο κ. Τζανγκί, πως εξαιτίας της βραχώδους δομής του υπεδάφους και της λειτουργίας του ορυχείου θα προκληθεί ρύπανση από βαρέα μέταλλα. Θα μεταφερθεί στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, με αποτέλεσμα να βλάψει τις καλλιέργειες και το δάσος. Η βιολογική γεωργία στην περιοχή θα σταματήσει. Εν ολίγοις, το ορυχείο θα οδηγήσει σε οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Οπως ανέφερε η ECEGEP, κάτοικοι του χωριού Καβατσίκ παρατήρησαν θανάτους ψαριών σε ποτάμια της περιοχής, καθώς επίσης αλόγων και προβάτων που έπιναν νερό από ρυάκια στην ίδια τοποθεσία. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των κατοίκων και του κοινοτάρχη. Το περασμένο καλοκαίρι έδωσαν για ανάλυση νεκρά ψάρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντοκούζ Εϊλούλ της Σμύρνης. Οι αναλύσεις έδειξαν ως πιθανή αιτία θανάτου για τα ψάρια την έκθεση σε τοξικά και την έλλειψη οξυγόνου. Παρατηρήθηκαν επίσης υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος.

Στην ερώτηση αν η περιβαλλοντική οργάνωση συνεχίζει να αντιδρά, ο κ. Τζανγκί απαντά: «Φυσικά και αντιδρούμε ακόμη στη λειτουργία του ορυχείου. Ρυπαίνει τις περιοχές όπου ζούμε. Θα μας προκαλέσει καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό και νομικό αγώνα μας». Για τους κατοίκους λέει ότι οι περισσότεροι είναι εναντίον του μεταλλείου, αλλά «έχουν σχέση με αυτό για οικονομικούς λόγους: εργάζονται εκεί, έχουν πουλήσει τη γη τους στην εταιρεία. Ομως όλοι ανησυχούν».