Σε στενό κλοιό ελέγχου βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία από ιδιώτες ελεγκτές που έχουν εγκατασταθεί στο ΕΣΥ τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο η παρουσία τους φαίνεται να ενοχλεί τους εργαζόμενους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατασκευή «τεμπέληδων υγειονομικών» με στόχο την επέκταση της διαθεσιμότητας και στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η τοποθέτηση των ιδιωτών ελεγκτών ορίζεται από νόμο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που είχε ως στόχο την διαρκή εποπτεία των οικονομικών των νοσοκομείων, δεδομένης την σπατάλης των περασμένων ετών. Επιπλέον αρμοδιότητά τους είναι η οικονομική διαφάνεια και το νοικοκύρεμα των οφειλών.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Ευαγγελισμού Μιχάλης Θεοδώρου, «ο νόμος επιβάλλει τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου» και προσθέτει ότι «οι ελεγκτές αποτελούν όργανο της διοίκησης, μέσω του οποίου εντοπίζουμε τυχόν λάθη με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών μας».

Πάντως, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ εναντιώνονται στο μέτρο. Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι «στο έργο που ανατίθεται στις ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται εκτός των άλλων η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων» προσθέτοντας ότι αυτή είναι αρμοδιότητα των προϊσταμένων. Ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι «εάν οι ελεγκτές είχαν σκοπό να αξιολογήσουν τα προβλήματα των νοσοκομείων, τότε θα επικεντρώνονταν μεταξύ άλλων στην εύρεση λύσης για τις απλήρωτες εφημερίες, τα χρωστούμενα ρεπό και την αντικατάσταση των υλικών χαμηλής ποιότητας».