Στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα παρευρεθεί. Ωστόσο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ έκανε αισθητή χθες την παρουσία του, κατηγορώντας τη μακροβιότερη πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι η δική της αντίθεση σε μια ενωμένη Ευρώπη είναι η αιτία της έντασης που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Λονδίνου.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» ο 83χρονος Κολ τόνισε πως σεβόταν την εντιμότητα της Θάτσερ, αλλά το πείσμα και η ισχυρογνωμοσύνη της εμπόδισαν την πορεία προς μια στενότερη πολιτική ένωση τη δεκαετία του ’80. «Είναι αλήθεια πως η Θάτσερ ήταν δύσκολη, όπως και οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες», δήλωσε ο Κολ. «Αντίθετα με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου και παρά τις αμοιβαίες προσπάθειες που κάναμε, η Μάργκαρετ και εγώ δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Ηθελε την Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη διαφορετική από εκείνη που ήθελαν οι περισσότεροι ευρωπαίοι συνάδελφοί της και εγώ. Η άποψή μου είναι ότι ο ανταγωνισμός αυτός χαρακτηρίζει τη βρετανική πολιτική απέναντι στην Ευρώπη έως και σήμερα», τόνισε χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για «μια αξιοθαύμαστη γυναίκα και μεγάλη πρωθυπουργό που ούτε μια φορά δεν φάνηκε κακόπιστη, κάτι για το οποίο την εκτιμούσα».

Η ΚΗΔΕΙΑ. Οι δηλώσεις του Χέλμουτ Κολ έγιναν γνωστές σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των περίπου 2.000 επίσημων καλεσμένων. Στον κατάλογο που καταρτίστηκε από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα παιδιά της, συμπεριλαμβάνονται οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ όχι όμως ο Νιλ Κίνοκ, ο επικεφαλής των Εργατικών και της αντιπολίτευσης επί επτά από τα εντεκάμισι χρόνια κατά τα οποία η Θάτσερ βρισκόταν στην εξουσία και με τον οποίο είχαν πολλές συγκρούσεις.

Κλήθηκαν επίσης όλοι οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, δηλαδή ο Τζίμι Κάρτερ, οι δύο Τζορτζ Μπους και ο Μπιλ Κλίντον μαζί με τη σύζυγό του Χίλαρι, όχι όμως και ο Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο δεν διατηρούσε σχέση. Από τους καλεσμένους εκείνοι που δεν θα παρευρεθούν λόγω προβλημάτων υγείας είναι ο σοβιετικός πρώην ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και η Νάνσι Ρίγκαν, ενώ παρών θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ καθώς και εκπρόσωπος του Νέλσον Μαντέλα.

Από το Λονδίνο έγινε γνωστό ότι δεν θα προσκληθεί στην κηδεία η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, σε μια κίνηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτείνει τη διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για τα νησιά Φόκλαντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η οικογένεια της πρώην πρωθυπουργού απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προσκληθεί η Φερνάντες, «διότι αυτό ήταν επιθυμία της Θάτσερ», η οποία ηγείτο της Βρετανίας την εποχή του πολέμου στα Φόκλαντ το 1982. Η Φερνάντες τον τελευταίο καιρό αμφισβητεί τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά και ζητά επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ Λονδίνου και Μπουένος Αϊρες.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια ονόματα μεταξύ των προσκεκλημένων που προκάλεσαν έκπληξη: ο παρουσιαστής της εκπομπής αυτοκινήτου Top Gear Τζέρεμι Κλάρκσον, η διάσημη τραγουδίστρια Σίρλεϊ Μπάσεϊ καθώς και δέκα μέλη από το προσωπικό του ξενοδοχείου Ριτζ, στο οποίο διέμενε η Θάτσερ μετά τα Χριστούγεννα και τη φρόντιζαν έπειτα από την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

Στους επίσημους προσκεκλημένους στην κηδεία της Θάτσερ περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από 200 χώρες και οργανισμούς με τους οποίους η Βρετανία έχει διπλωματικές σχέσεις, καθώς και ηγέτες πρώην και νυν με τους οποίους «η βαρόνη είχε προσωπικές σχέσεις»