Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταστήματα και άλλους στόχους αμάχων και κάνει έκκληση να σταματήσουν οι φονικές αυτές επιδρομές εναντίον πολιτών τις οποίας χαρακτήρισε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι επιδρομές που διατάζει η κυβέρνηση, από τις οποίες σκοτώνονται σκόπιμα και αδιακρίτως άμαχοι, φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πολλαπλών και συστηματικών επιθέσεων κατά του πληθυσμού των αμάχων και εμείς τις θεωρούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνει η οργάνωση.
 
«Οι άνθρωποι που σκόπιμα διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου», προσθέτει η οργάνωση σε έκθεσή της με τίτλο «Ο θάνατος ήρθε από τον ουρανό».
 
Μετά τις έρευνες που διεξήγαγε σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι σύροι αντικαθεστωτικοί σε τρεις επαρχίες, το Παρατηρητήριο ανέφερε πως έχουν βομβαρδιστεί τέσσερα αρτοποιεία, δυο νοσοκομεία και άλλοι στόχοι αμάχων.

Για παράδειγμα το νοσοκομείο Νταρ αλ-Σίφα στο Χαλέπι έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Χωριό με χωριό, βρίσκαμε τον κόσμο τρομοκρατημένο από τις αεροπορικές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Ολε Σόλβανγκ ερευνητής του Παρατηρητηρίου που βρέθηκε στη Συρία.

«Αυτές οι παράνομες επιθέσεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν πολλούς ανθρώπους έχουν στόχο να προκαλέσουν καταστροφές, πανικό και τη μετακίνηση του πληθυσμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Η οργάνωση, επικαλούμενη τους αντάρτες επισημαίνει πως «από τις αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.300 άμαχοι σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου».

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται πυρομαχικά όπως οι βόμβες διασποράς, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν σε μια μόνο επίθεση πολλά σπίτια.

Αυτό συνέβη στην πόλη Αζάζ όταν 12 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε έναν βομβαρδισμό τον περασμένο Αύγουστο.

Η οργάνωση καλεί την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία.

«Με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει καλούμε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να διακόψουν την πώληση και την παροχή όπλων, πυρομαχικών και άλλων υλικών στη Συρία μέχρι η κυβέρνησή της να σταματήσει να διαπράττει εγκλήματα», τονίζει το Παρατηρητήριο.
 
Ο Ολε Σόλβανγκ παραδέχεται ότι το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στον ΟΗΕ δεν έχει μέχρι τώρα επιτρέψει την διεθνή κινητοποίηση κατά της Συρίας, τονίζει όμως πως αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την πίεσή τους προς το καθεστώς της Δαμασκού για να σταματήσει τις βιαιότητες.